Ekonomija Vesti Zrenjanin

Treći zrenjaninski Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi

simpozijum o pivu

Treći zrenjaninski Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi najavljen je na konferenciji za novinare organizacionog odbora manifestacije. Simpozijum će se održati od 26. do 29. avgusta, po običaju u renomiranom Hotelu „Vojvodina“, u sklopu tradicionalne manifestacije „Dani piva“.

 

– Uspeli smo da organizujemo veoma ozbiljan stručni skup na temu piva i pivarstva, za koji se nadamo da će prerasti u međunarodni kongres. To je posebno značajno jer je zrenjaninski simpozijum jedini ovakav tematski skup u našoj zemlji, ali i zemljama okruženja. Ovo je događaj koji je obogatio i programsku šemu manifestacije „Dani piva“. Od značaja je i činjenica da u Zrenjanin dovodimo goste od renomea – naglasio je sekretar Organizacionog odbora trećeg Simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi Vlado Dašić.

 

Glavni organizatori simpozijuma su Udruženje pivara Srbije i Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Glavni pokrovitelji su Grad Zrenjanin i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, koji slavi stogodišnjicu osnivanja i rada. Na čelu naučnog odbora skupa je Viktor Nedović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, ali i državni sekretar u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

 

Predsednik Organizacionog odbora simpozijuma Srđan Kamenković naglasio je da će simpozijum biti podeljen po tematskim segmentima.

 

– Biće 120 učesnika simpozijuma iz zemalja okruženja, ali i Slovačke i Češke. Prijavljen je 21 rad, tri plenarna predavanja i nekoliko postera. Pri tome, možemo da se pohvalimo da je slušanost na prethodnim simpozijumima bila na veoma visokom nivou – istakao je Kamenković.

 

Simpozijum o pivu kao brend grada

 

Predsednik Turističke organizacije Grada Zrenjanina Zoran Ljubotina posebno je naglasio činjenicu da je u pitanju međunarodni skup.

 

– Značajno je da će na simpozijum doći stručnjaci i poznavaoci ovih tema iz naše zemlje, ali i Slovenije, Slovačke, Češke, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije. Ovakvi skupovi su potencijal i za razvoj turizma i ekonomije. Ovo je deo programa manifestacije „Dani piva“ sa naučnim predznakom. Ovaj naučni skup možda jednog dana bude brend grada kao što je to manifestacija u okviru koje se održava – ocenio je Ljubotina.

 

On je podsetio da malo gradova u Srbiji nosi naziv kongresnog centra. A želja da to postane i Zrenjanin, zahvaljujući ovakvim skupovima, može se oceniti kao realna.

 

U organizacionom odboru simpozijuma je i predstavnik Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu, profesor Miodrag Kovačević. On je najavio još aktivnije učešće ove obrazovne institucije u narednim godinama.

 

– Iduće godine mi obeležavamo važnu godišnjicu, 60 godina od osnivanja, i za simpozijum ćemo se aktivnije pripremiti i uključiti sa više od četiri rada, koliko za ovogodišnji skup prilažemo – najavio je Kovačević.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM