• TIHI ŠTRAJK U “BEOHEMIJI”

    Radnici zabrinuti za sudbinu fabrike, rukovodstvo nemo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANSKI – Proizvodnje u zrenjaninskoj “Beohemiji –  Inhem”  poslednja dva dana kao i da nema. Juče je bila potpuno obustavljena, a danas se radi tek toliko da linije ne stoje.

    Kako su za portal „Zrenjaniski“ rekli radnici koji ne žele da im se spominje ime, iako im od zvaničnika niko ništa ne govori, jasno je ko dan da fabrika ide u stečaj a kakva joj je dalja sudbina, niko ne zna.

    Pogoni "Beohemije" u Zrenjaninu
    Pogoni „Beohemije“ u Zrenjaninu

    Naš odgovor na potpunu ignoranciju rukovodstva je praktično prestanak rada, kažu radnici. – Zapretili smo štrajkom prošle nedelje, onda nam je isplaćeno 10 hiljada dinara od februarske plate, iako je obećana cela, već mesecima nam niko ništa ne govori i mi čekamo petak i ročište u sudu da saznamo kakva nas sudbina čeka.-

    Za petak je u Privrednom sudu zakazano ročište o otvaranju stečaja u « Beohemiji » koja je u  velikim finansijskim nevoljama. Procenjuje se da se dugovi prema poveriocima, pre svega bankama mere desetinama a možda i stotinama miliona evra.

    Radnici kažu da im je pre nekoliko meseci rukovodstvo u neformalnom razgovoru saopštilo da je za firmu zaintresovan Miodrag Kostić. Poslednjih dana, međutim, u medijima se kao potencijalni « bog iz mašine » koji može da spasi stvar spominje Investicioni fond KKR na čijem je čelu Dejvid Petreus, bivši prvi čovek CIE.

    Inače, stručnjaci kažu da je « Beohemiju » ali i fabrike slične njoj potrebno rešavati pod hitno. A rešenje postoji jer, kako kažu, neuporedivo više ljudi  kupuje proizvode te firme nego što je u njoj zaposleno. « Beohemija » koja proizvodi « Duel », « Spin » i još štošta iz palete kućne hemije nema problema sa prodajom nego sa prezaduženošću.

    Inače, potvrdu o štrajku ili uopšte o dešavanjima u « Beohemiji » pokušali smo da dobijemo u samoj fabrici. Ljubazna sekretarica uputila nas je na odeljenje  ljudskih resursa gde su nam doslovce rekli : – Ne mogu da vam kažem ništa. Ne može niko ništa da vam kaže. Prijatno.-

    U « Beohemiji » inače nema sindikalne organizacije, a kako su nam rekli u Veću samostalnih sindikata,  posle ideje da se sindikat formira, inicijatori su dobili otkaz.

    Vlasnik « Beohemije » je Željko Žunić.

    PRIVREDNI sud u Zrenjaninu, na zahtev Zberbanke Srbija, doneo je rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka u privrednom društvu za proizvodnju i prodaju deterdženata „Beohemija – Inhem“ d. o. o. iz Zrenjanina.

    Predlog bankara obrazložen je nepostupanjem „Beohemije – Inhem“ po prošle godine usvojenim unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR). O njihovom zahtevu raspravljaće se na ročištu 10. maja.

    Posrnuli proizvođač praškastih i tečnih deterdženata, koji je sa dve inostrane kompanije i svojim poznatim brendovima „Duel“, „Meriks“ i „Bonus“ dugo bio lider na srpskom tržištu kućne hemije, dubiozu u koju je zapao 2013. godine, a koja je iznosila 28,7 milijardi dinara, pokušao je da prevaziđe UPPR-om.

    Poverioci, među kojima su najbrojnije banke, prihvatili su plan, uvereni da je on bolje rešenje od stečaja. Jer, celokupna imovina „Beohemije – Inhem“ vredi tek nešto više od 1,3 milijarde i jasno je da bi u slučaju bankrota ostali „kratkih rukava“.

    MERE DONETIM merama obezbeđenja, Privredni sud je imenovao privremenog stečajnog upravnika, zabranio raspolaganje imovinom i sprovođenje izvršenja nad dužnikom.

    Menadžmentu kompanije dat je predah u vraćanju dugova od 10 godina. Kako je izjavljivao Željko Žunić, vlasnik i direktor, za uspešno sprovođenje UPPR firmi je, pored reprograma dugova, bilo potrebno oko 15 miliona evra svežih para za obrtni kapital. Osim „Beohemije – Inhem“, to je podrazumevalo i ozdravljenje povezanih firmi – vršačke „Hemije – Briksol“ i beogradske „Dalije“.

    Mada je u pogonima u Zrenjaninu, uz angažovanje stotinak radnika, lane i prvih meseci ove godine organizovana proizvodnja, očigledno je da UPPR ne teče željenim pravcem. Nije nikakva tajna da je firma i dalje suočena sa problemom finansijske likvidnosti, zbog čega teško može da izvršava preuzete obaveze. To je sada potvrđeno u Privrednom sudu Zrenjanin, a samo Zberbanka ima prijavljeno potraživanje koje premašuje milijardu dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija