• Tehnička škola uspostavila saradnju sa tri kompanije

    Memorandum o saradnji Tehničke škole Zrenjanin i tri kompanije, koje posluju u našem gradu, potpisan je u Gradskoj kući, u prisustvu gradonačelnika Čedomira Janjića. Memorandum, koji predviđa jedan vid dualnog obrazovanja, potpisali su kompanije „Drekslmajer“, „Šinvoz“ i „I.M.S.“   – Krećemo novu saradnju sa Tehničkom školom, a uključene će biti kompanije „Drekslmajer“, „Šinvoz“ i „I.M.S.“, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Tehnička škola uspostavila saradnju sa tri kompanije

    Memorandum o saradnji Tehničke škole Zrenjanin i tri kompanije, koje posluju u našem gradu, potpisan je u Gradskoj kući, u prisustvu gradonačelnika Čedomira Janjića. Memorandum, koji predviđa jedan vid dualnog obrazovanja, potpisali su kompanije „Drekslmajer“, „Šinvoz“ i „I.M.S.“

     

    – Krećemo novu saradnju sa Tehničkom školom, a uključene će biti kompanije „Drekslmajer“, „Šinvoz“ i „I.M.S.“, a direktoru škole Đorđu Klaću čestitamo na spremnosti da primeni sve mere koje podržava i Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete – naglasio je Janjić prilikom potpisivanja memoranduma.

     

    On je tom prilikom ukazao na pozitivne trendove u gradu.

     

    – Mogu da se pohvalim da nam dosta toga polazi za rukom. Dolazi nam sve više investitora, a oni koji su odavno ovde proširuju kapacitete. U 2012. godini u Zrenjaninu je bilo 12.000 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje a sada je tek nešto iznad pet hiljada. To je sjajan pokazatelj, ali je poslodavcima sve teže da nađu radnike. Zbog toga smo pre nekoliko godina krenuli u poduhvat, sa našim školama, Visokom tehničkom školom strukovnih studija i Tehničkim fakultetom, da zajedno sa privrednicima pripremamo nove profile radnika – naglasio je Čedomir Janjić.

     

    On je podsetio da su sa kompanijom NIS otvorena odeljenja u srednjoj školi, kao i katedra na fakultetu „Mihajlo Pupin“, gde se školuju njima potrebni kadrovi, kao i da je sličan projekat pokrenut sa IT kompanijama koje posluju u Zrenjaninu.

     

    Tehnička škola

     

    Direktor Tehničke škole Đorđe Klać zahvalio se Gradu i Regionalnoj privrednoj komori na podršci, i naglasio da su ovakvi potezi dobar primer spoja privrede i obrazovanja, i školovanja kadrova koji neće imati probleme sa zapošljavanjem.

     

    Čelnik najvećeg poslodavca u Zrenjaninu, kompanije „Drekslmajer“, Mihael Vagner,  istakao je zadovoljstvo novim modelom saradnje.

     

    – Kod nas će obuku imati 16 učenika Tehničke škole, imaće priliku da upotpune svoje znanje a mi se radujemo novom obliku saradnje. Drago mi je da se dualni sistem obrazovanja sada sprovodi i u Srbiji, jer on dugo vremena dobro funkcioniše u Nemačkoj, a i ja sam po tom sistemu završio mehanotroniku – naglasio je Vagner.

     

    Pozitivnim rezultatima nada se i Andrea Di Ticio iz italijanske kompanije I.M.S. koja posluje u zrenjaninskioj zoni Jugoistok. On ističe dosadašnju dobru saradnju sa gradom i napominje da bi bilo dobro da za dve godine njegova firma u Zrenjaninu, zahvaljujući novom modelu saradnje sa obrazovnim ustanovama, zaposli pedesetak radnika.

     

    – Ovo su važni koraci u implementaciji dualnog obrazovanja u naš sistem. Naša kompanija širi proizvodne kapacitete i imamo potrebe za svim obrazovnim profilima, posebno tehničke struke. Verujem da ćemo kroz ovakve modele saradnje uspeti da sebi obezbedimo tražene radne profile – ocenio je direktor kompanije „Šinvoz“ Radomir Miljuš.

     

    U ime Regionalne privredne komore, direktor Predrag Stankov naglasio je da je današnje potpisivanje plod uspostavljene dobre saradnje Grada, komore, privrednika i školskih ustanova.

     

    – U stalnom smo kontaktu sa privrednicima, ali i školama i očekujemo otvaranje još dualnih smerova – najavio je Stankov.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]