Ekonomija

Tehnička škola uspostavila saradnju sa tri kompanije

Tehnička škola

Memorandum o saradnji Tehničke škole Zrenjanin i tri kompanije, koje posluju u našem gradu, potpisan je u Gradskoj kući, u prisustvu gradonačelnika Čedomira Janjića. Memorandum, koji predviđa jedan vid dualnog obrazovanja, potpisali su kompanije “Drekslmajer”, “Šinvoz” i “I.M.S.”

 

– Krećemo novu saradnju sa Tehničkom školom, a uključene će biti kompanije “Drekslmajer”, “Šinvoz” i “I.M.S.”, a direktoru škole Đorđu Klaću čestitamo na spremnosti da primeni sve mere koje podržava i Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete – naglasio je Janjić prilikom potpisivanja memoranduma.

 

On je tom prilikom ukazao na pozitivne trendove u gradu.

 

– Mogu da se pohvalim da nam dosta toga polazi za rukom. Dolazi nam sve više investitora, a oni koji su odavno ovde proširuju kapacitete. U 2012. godini u Zrenjaninu je bilo 12.000 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje a sada je tek nešto iznad pet hiljada. To je sjajan pokazatelj, ali je poslodavcima sve teže da nađu radnike. Zbog toga smo pre nekoliko godina krenuli u poduhvat, sa našim školama, Visokom tehničkom školom strukovnih studija i Tehničkim fakultetom, da zajedno sa privrednicima pripremamo nove profile radnika – naglasio je Čedomir Janjić.

 

On je podsetio da su sa kompanijom NIS otvorena odeljenja u srednjoj školi, kao i katedra na fakultetu “Mihajlo Pupin”, gde se školuju njima potrebni kadrovi, kao i da je sličan projekat pokrenut sa IT kompanijama koje posluju u Zrenjaninu.

 

Tehnička škola

 

Direktor Tehničke škole Đorđe Klać zahvalio se Gradu i Regionalnoj privrednoj komori na podršci, i naglasio da su ovakvi potezi dobar primer spoja privrede i obrazovanja, i školovanja kadrova koji neće imati probleme sa zapošljavanjem.

 

Čelnik najvećeg poslodavca u Zrenjaninu, kompanije “Drekslmajer”, Mihael Vagner,  istakao je zadovoljstvo novim modelom saradnje.

 

– Kod nas će obuku imati 16 učenika Tehničke škole, imaće priliku da upotpune svoje znanje a mi se radujemo novom obliku saradnje. Drago mi je da se dualni sistem obrazovanja sada sprovodi i u Srbiji, jer on dugo vremena dobro funkcioniše u Nemačkoj, a i ja sam po tom sistemu završio mehanotroniku – naglasio je Vagner.

 

Pozitivnim rezultatima nada se i Andrea Di Ticio iz italijanske kompanije I.M.S. koja posluje u zrenjaninskioj zoni Jugoistok. On ističe dosadašnju dobru saradnju sa gradom i napominje da bi bilo dobro da za dve godine njegova firma u Zrenjaninu, zahvaljujući novom modelu saradnje sa obrazovnim ustanovama, zaposli pedesetak radnika.

 

– Ovo su važni koraci u implementaciji dualnog obrazovanja u naš sistem. Naša kompanija širi proizvodne kapacitete i imamo potrebe za svim obrazovnim profilima, posebno tehničke struke. Verujem da ćemo kroz ovakve modele saradnje uspeti da sebi obezbedimo tražene radne profile – ocenio je direktor kompanije “Šinvoz” Radomir Miljuš.

 

U ime Regionalne privredne komore, direktor Predrag Stankov naglasio je da je današnje potpisivanje plod uspostavljene dobre saradnje Grada, komore, privrednika i školskih ustanova.

 

– U stalnom smo kontaktu sa privrednicima, ali i školama i očekujemo otvaranje još dualnih smerova – najavio je Stankov.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM