Ekonomija

Sve su veći izgledi da u dogledno vreme opet potekne zrenjaninsko pivo

Pivo, pivarske sirovine i oprema

Drugi naučno – stručni simpozijum “Pivo, pivarske sirovine i oprema” otvoren je danas u zrenjaninskom hotelu “Vojvodina”, u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i gradonačelnika Čedomira Janjića.

 

Trodnevni međunarodni simpozijum se organizuje u okviru manifestacije “Dani piva”, i to je jedini skup ove vrste u regionu. Organizator ovogodišnjeg skupa su Udruženje pivara iz Srbije, Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i veliki broj suorganizatora, a glavni pokrovitelj simpozijuma je Grad Zrenjanin.

 

Obraćajući se organizatorima i učesnicima skupa, ministar Šarčević je istakao da se zrenjaninski simpozijum bavi ozbiljnom temom i proizvodnjom koja je veoma značajna za našu zemlju.

 

– Zrenjanin je grad sa dugom tradicijom u pivarstvu i ukazana mu je čast da ima ovakve simpozijume. Veoma je značajno da se na ovim skupovima razgovara i o takozvanim malim pivarama, koje su bile tradicija ovih prostora. Dragoceno je i prisustvo profesora i stručnjaka sa fakulteta, koji svojim znanjem daju pečat ovakvim događajinma. Regionalnom značaju simpozijuma doprinose i gosti iz inostranstva, a ja svima želim uspešan rad – poručio je Šarčević.

 

U pozdravnoj reči prisutnima, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najavio je da će se u Zrenjaninu ponovo točiti pivo.

 

– Simpozijum se organizuje u sklopu “Dana piva”, manifestacije koja se održava 33. put, koju poseti pola miliona gostiju i na koju smo veoma ponosni. Da podsetim, prvi pogon u našem gradu bila je pivara pokrenuta 1745. godine, koja je, nažalost, lošom privatizacijom ugašena. Ali, sada smo u pregovorima sa jednom renomiranom pivarom i mislim da ćemo već ove jeseni imati priliku da probamo pivo koje će se zvati zrenjaninsko – najavio je Janjić.

 

Pivo, pivarske sirovine i oprema

 

Predsednik Organizacionog odbora skupa Radovan Pejanović naglasio je da je reč o događaju koji okuplja širok krug poslenika pivarske industrije, od eminentrnih naučnika, eksperata, tehnologa, agronoma pa do proizvođača, preduzetnika, ekonomista, turizmologa i drugih direktno i indirektno povezanih u lancu ove moćne industrije. On je najavio multidisciplinarni pristup obrade teme, kroz izlaganja, plenarna predavanja, prezentacije, radionice, okrugle stolove i poslovne susrete.

 

– Predavači i moderatori su eminentni univerzitetski profesori kao i eksperti iz različitih zemalja, Srbije, Češke, Slovačke, Slovenije, Makedonije, Hrvatske i drugih zemalja. Za skup je štampan i zbornik sažetaka, a po zaključenju simpozijuma usvojiće se zaključci – precizirao je Pejanović.

 

O značaju skupa govorio je i profesor univerziteta u penziji Jan Kišgeci, koji veruje da ovakvi simpozijumi mogu da ponovo ožive hmeljarsvo u Vojvodini, posebno u regionu Bačkog Petrovca.

 

– Mi hmelj sa ovih malih površina uglavnom izvozimo, a šta bi tek bilo sa povećanjem proizvodnje. Imamo dobre uslove, obučenu radnu snagu, ali i država mora imati udeo u podržavanju te proizvodnje – ocenio je Kišgeci.

 

Sličnog mišljenja je i najveći hmeljarski proizvođač u Srbiji Rastislav Struhar iz Bačkog Petrovca, koji trenutno uzgaja tri domaće i tri američke sorte hmelja.

 

– Najviše hmelja plasiramo na domaćem tržištu, ali sve više ga ide i u Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku… Pretežno sarađujemo sa kraft pivarama, ali smo naslonjeni i na Udruženje pivara Srbije, a nudimo im i kvalitet i kvantitet. Planiramo i proširenje proizvodnje – kaže Struhar.

 

Moderatori simpozijuma su, inače, Zrenjaninci Srđan Kamenković i Vlado Dašić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM