• Sve su veći izgledi da u dogledno vreme opet potekne zrenjaninsko pivo

    Drugi naučno – stručni simpozijum „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ otvoren je danas u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“, u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i gradonačelnika Čedomira Janjića.   Trodnevni međunarodni simpozijum se organizuje u okviru manifestacije „Dani piva“, i to je jedini skup ove vrste u regionu. Organizator ovogodišnjeg skupa su […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Sve su veći izgledi da u dogledno vreme opet potekne zrenjaninsko pivo

    Drugi naučno – stručni simpozijum „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ otvoren je danas u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“, u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i gradonačelnika Čedomira Janjića.

     

    Trodnevni međunarodni simpozijum se organizuje u okviru manifestacije „Dani piva“, i to je jedini skup ove vrste u regionu. Organizator ovogodišnjeg skupa su Udruženje pivara iz Srbije, Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i veliki broj suorganizatora, a glavni pokrovitelj simpozijuma je Grad Zrenjanin.

     

    Obraćajući se organizatorima i učesnicima skupa, ministar Šarčević je istakao da se zrenjaninski simpozijum bavi ozbiljnom temom i proizvodnjom koja je veoma značajna za našu zemlju.

     

    – Zrenjanin je grad sa dugom tradicijom u pivarstvu i ukazana mu je čast da ima ovakve simpozijume. Veoma je značajno da se na ovim skupovima razgovara i o takozvanim malim pivarama, koje su bile tradicija ovih prostora. Dragoceno je i prisustvo profesora i stručnjaka sa fakulteta, koji svojim znanjem daju pečat ovakvim događajinma. Regionalnom značaju simpozijuma doprinose i gosti iz inostranstva, a ja svima želim uspešan rad – poručio je Šarčević.

     

    U pozdravnoj reči prisutnima, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najavio je da će se u Zrenjaninu ponovo točiti pivo.

     

    – Simpozijum se organizuje u sklopu „Dana piva“, manifestacije koja se održava 33. put, koju poseti pola miliona gostiju i na koju smo veoma ponosni. Da podsetim, prvi pogon u našem gradu bila je pivara pokrenuta 1745. godine, koja je, nažalost, lošom privatizacijom ugašena. Ali, sada smo u pregovorima sa jednom renomiranom pivarom i mislim da ćemo već ove jeseni imati priliku da probamo pivo koje će se zvati zrenjaninsko – najavio je Janjić.

     

    Pivo, pivarske sirovine i oprema

     

    Predsednik Organizacionog odbora skupa Radovan Pejanović naglasio je da je reč o događaju koji okuplja širok krug poslenika pivarske industrije, od eminentrnih naučnika, eksperata, tehnologa, agronoma pa do proizvođača, preduzetnika, ekonomista, turizmologa i drugih direktno i indirektno povezanih u lancu ove moćne industrije. On je najavio multidisciplinarni pristup obrade teme, kroz izlaganja, plenarna predavanja, prezentacije, radionice, okrugle stolove i poslovne susrete.

     

    – Predavači i moderatori su eminentni univerzitetski profesori kao i eksperti iz različitih zemalja, Srbije, Češke, Slovačke, Slovenije, Makedonije, Hrvatske i drugih zemalja. Za skup je štampan i zbornik sažetaka, a po zaključenju simpozijuma usvojiće se zaključci – precizirao je Pejanović.

     

    O značaju skupa govorio je i profesor univerziteta u penziji Jan Kišgeci, koji veruje da ovakvi simpozijumi mogu da ponovo ožive hmeljarsvo u Vojvodini, posebno u regionu Bačkog Petrovca.

     

    – Mi hmelj sa ovih malih površina uglavnom izvozimo, a šta bi tek bilo sa povećanjem proizvodnje. Imamo dobre uslove, obučenu radnu snagu, ali i država mora imati udeo u podržavanju te proizvodnje – ocenio je Kišgeci.

     

    Sličnog mišljenja je i najveći hmeljarski proizvođač u Srbiji Rastislav Struhar iz Bačkog Petrovca, koji trenutno uzgaja tri domaće i tri američke sorte hmelja.

     

    – Najviše hmelja plasiramo na domaćem tržištu, ali sve više ga ide i u Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku… Pretežno sarađujemo sa kraft pivarama, ali smo naslonjeni i na Udruženje pivara Srbije, a nudimo im i kvalitet i kvantitet. Planiramo i proširenje proizvodnje – kaže Struhar.

     

    Moderatori simpozijuma su, inače, Zrenjaninci Srđan Kamenković i Vlado Dašić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]