• SVE MANJE SEZONSKIH RADNIKA, ODLAZE KOD STRANACA

    ZRENJANIN – Danas su u Zrenjaninu predstavljena nova zakonska rešenja koja bi trebalo da urede prava sezonskih radnika.     U ovom trenutku sezonski radnici predstavljaju najugroženiju i najnezaštićeniju kategoriju radnika, jer rade bez ikakvih papira. Ne ostvaruju prava na zdravstveno i penziono osiguranje, niti su zaštićeni prilikom povreda na radu. Na ovu kategoriju radnika […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    SVE MANJE SEZONSKIH RADNIKA, ODLAZE KOD STRANACA

    ZRENJANIN – Danas su u Zrenjaninu predstavljena nova zakonska rešenja koja bi trebalo da urede prava sezonskih radnika.

     

    Samo su se neki sezonski radnici odazvali na poziv

     

    U ovom trenutku sezonski radnici predstavljaju najugroženiju i najnezaštićeniju kategoriju radnika, jer rade bez ikakvih papira. Ne ostvaruju prava na zdravstveno i penziono osiguranje, niti su zaštićeni prilikom povreda na radu. Na ovu kategoriju radnika ne odnosi se nijedan zakonski akt.

     

    Ono što je u ovom trenutku možda i najveći problem što radnika zainteresovanih za sezonski rad skoro i da nema.

     

    -Mi radnike koji su nam povremeno potrebni angažujemo preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima – kaže Đula Madaras, direktor „Carske bašte“. – Naši dobavljači sezonske radnike angažuju na crno. Pravno regulisanje statusa ovih radnika pokazaće kakav bi to namet bio za poslodavce. To ćemo da vidimo. Ali ono što je sve veći problem iz godine u godinu jeste da sezonskih radnika nema ili su neobučeni za posao. Oni koji znaju da rade zapošljavaju se kod stranih investitora, jer su realno tamo plate veće nego u poljoprivredi. Sela se prazne. Ne znam stvarno kako ćemo raditi dalje, ističe Madaras.

     

    Đula Madaras

     

    Slično misli i Jožef Bakoš, ugledni poljoprivrednik iz Lukinog Sela. Radne snage je sve manje, Lukino Selo je ostalo gotovo prazno, pa 10 do 20 sezonaca, koliko je gazdinstvu potrebno, više ne mogu da pronađu u selu, nego ih jedva nađu sa strane.

     

    Na poziv da se prijave zainteresovani za sezonske poslove danas su se odazvali stariji ljudi a mladih, zdravih i sposobnih jedva da je bilo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija