• Sud proglasio bankrot nad preduzećem „Vojvodinaput“!

    Sudija Privrednog suda u Zrenjaninu Ljiljana Popov donela je rešenje kojim je proglašen bankrot zrenjaninskog preduzeća „Vojvodinaput“.   U obrazloženju ovog rešenja navedeno je da je stečaj u nekada uspešnom putarskom preduzeću otvoren 30. oktobra ove godine, a da su se na prvom poverilačkom ročištu, održanom 7. decembra, prisutni poverioci složili da se stečajni postupak […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Sud proglasio bankrot nad preduzećem „Vojvodinaput“!

    Sudija Privrednog suda u Zrenjaninu Ljiljana Popov donela je rešenje kojim je proglašen bankrot zrenjaninskog preduzeća „Vojvodinaput“.

     

    U obrazloženju ovog rešenja navedeno je da je stečaj u nekada uspešnom putarskom preduzeću otvoren 30. oktobra ove godine, a da su se na prvom poverilačkom ročištu, održanom 7. decembra, prisutni poverioci složili da se stečajni postupak odmah nastavi bankrotstvom.

     

    To je, u svom iscrpnom izveštaju, predložio i stečajni upravnik Slobodan Sudarov, uz preporuku da se proda imovina koju poseduje ovo propalo preduzeće. Najvrednija imovina koju „Vojvodinaput“ ima su nepokretnosti, a od njih najviše vredi upravna zgrada sa pomoćnim prostorijama, u ulici Žarka Zrenjanina 75. Likvidaciona vrednost svih nepokretnosti iznosi 35,7 miliona dinara. „Vojvodinaput“ ima i nešto više od šest hektara zemljišta procenjenog na 7,1 milion dinara.

     

    Što se opreme tiče, ona je u vrlo lošem stanju i uglavnom je van funkcije. Prema nekim saznanjima, „Vojvodinaput“ u svom vlasništvu ima i dva broda, „Krapedž“ i „Paun“, ali kako oni nisu usidreni u luci Beograd, potraga za njima se nastavlja.

     

    S druge strane, dugovi preduzeća su se popeli na 1,3 milijarde dinara, preduzeće je u blokadi 1.097 dana, a u stvari i mnogo duže, samo što se broje poslednje tri godine.

     

    „Vojvodinaput“ duguje poreznicima 603 miliona dinara, a dobavljačima 754 miliona.

     

    Samo za doprinose PIO fondu preduzeće je dužno 72,1 milion dinara, a koliko je dužno za plate nemoguće je utvrditi jer se one ne knjiže od 2016. godine. Na spisku za PIO fond ima 31 zaposleni, međutim stvarno stanje je 15, jer su ostali napustili firmu.

     

    Sve komplikuje i činjenica da je pravnica na bolovanju, pa će se podaci moći dobiti tek kada se ona sa vrati u firmu.

     

    Sudarov predlaže da se „Vojvodinaput“ proda kao pravno lice, jer prema njegovom mišljenju, tada postoji mogućnost da se nastavi saradnja sa „Putevima Srbije“. Naime, „Vojvodinaput“ i dalje ima ugovor o održavanju 666 kilometara puteva u srednjem Banatu. Iako ugovor potiče još iz 1992. godine, i dalje je aktuelan.

     

    Sudarov donosi i genezu propasti firme koja je nastala 1962. godine. Suština bi mogla biti problemi posle privatizacije, odnosno od trenutka kada je 2007. godine njen većinski vlasnik postala „Dunav grupa putevi“. Probleme su predstavljali veliki izdaci za plate radnika, činjenica da je preduzeće bilo jamac platac drugim povezanim preduzećima, propali pokušaji da se firma oporavi kroz unapred pripremljene planove reorganizacije…

     

    – Preduzeće nema nikakve potencijale, ni finansijske ni kadrovske, da se oporavi – zaključuje Sudarov i predlaže Privrednom sudu bankrotstvo i prodaju.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija