Ekonomija YSLAJDER

STEČAJEVI U POJEDINIM FIRMAMA NIKAKO DA SE ZAVRŠE

zgrada

ZRENJANIN – Prema poslednjim podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, na području Privrednog suda u Zrenjaninu i dalje ima rekordera u trajanju stečajnih postupaka.

gvozdjar-upravna-zgrada
Upravna zgada “Gvožđara”

Najduže traje stečaj u zrenjaninskom trgovinskom preduzeću “Gvožđar” – pokrenut je davne 2007. godine, ali zbog sudskog spora oko vlasništva nad nekadašnjom upravnom zgradom u glavnoj ulici, stečaj nikako da se okonča.

Po dužni trajanja, “Gvožđar” u stopu prate “Agroživ Juko”, Fabrika čarapa “Udarnik”, “Juko holding” i Fabrika šećera.

Od 2010. godine traje stečaj u “Mužljanskim ritovima” i ZZ “Ečka”, kao i u Pivari, a od 2011. u IPOK-u, “Autobanatu”, GIK-u “Banat”…

Zanimljiv je i slučaj Trgovinskog preduzeća “Banat”, koje je u stečaju od 2006. godine, ali takođe zbog placa na izlazu iz Zrenjanina prema Kleku koji nikako da nađe kupca, stečaj je i dalje aktivan.

Najmlađi stečajevi su iz ove godine, otvoreni u “Žitoproduktu”, “Beohemiji”, “Dimničaru”, “Agroživu” i ZZ “Bratstvo jedinstvo” iz Neuzine.

Stečajevi dugo traju, s jedne strane zbog toga što preostala imovina nikako da pronađe kupca, kao što je slučaj sa upravnom zgradom “Naftagas montaže” a, s druge strane, odbori poverilaca koji daju konačnu reč o ponudama potencijalnih kupaca najčešće nisu spremni da imovinu prodaju daleko ispod procenjene vrednosti.

Stečaj, inače, košta. U troškove, između ostalih, spada nadoknada stečajnim upravnicima, usluge knjigovodstvenih agencija, kao i fizičko obezbeđenje tamo gde je to potrebno.

Podeli članak
sinovoz
FAM