• Sindikalni lideri razgovarali o poboljšanju rada Socijalno – ekonomskog saveta

    U sedištu Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) u Zrenjaninu danas je održan sastanak visokih funkcionera ovog sindikata sa lokalnim sindikalnim liderima.   Sastanku su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, kao i predsednik zaposlenih u stambeno – komunalnoj delatnosti SSSS Milan Grujić, predsednik zrenjaninskog ogranka SSSS Nikola Kovačević, zatim predsednik zrenjaninskog ogranka Samostalnog sindikata zaposlenih u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Sindikalni lideri razgovarali o poboljšanju rada Socijalno – ekonomskog saveta

    U sedištu Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) u Zrenjaninu danas je održan sastanak visokih funkcionera ovog sindikata sa lokalnim sindikalnim liderima.

     

    Sastanku su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, kao i predsednik zaposlenih u stambeno – komunalnoj delatnosti SSSS Milan Grujić, predsednik zrenjaninskog ogranka SSSS Nikola Kovačević, zatim predsednik zrenjaninskog ogranka Samostalnog sindikata zaposlenih u javno – komunalnim delatnostima Milenko Vujović, sekretar Gradskog odbora SSSS zaposlenih u javno – komunalnim delatnostima Goran Tajdić i predsednica sekcije mladih u SSSS i članica Veća SSSS za grad Zrenjanin Melanija Lojpur.

     

    Razgovarano je o više tema, pored ostalog o poboljšanjima u radu Socijalno – ekonomskog saveta i o povećanju saradnnje i razumevanja među socijalnim partnerima, o minimalnoj ceni rada za 2019. godinu i zahtevu za stavljanje van snage Zakona o umanjenju zarada zaposlenih u javnom sektoru, kao i položaju komunalnih sistema u Srbiji. Posebna tema bilo je delovanje takozvanih „kućnih sindikata“, čije članstvo se može prebrojati prstima jedne ruke.

     

    Postoje određene primedbe u vezi rada Socijalno-ekonomskog saveta, koje se ne uočavaju na osnovu broja sednica, prisutnosti i tema koje se obrađuju, jer smo tu zadovoljni i forma se poštuje. Ova institucija postoji celih 14 godina, a ono što se u poslednje vreme pojavljuje kao problem jeste činjenica da sednicama ne prisustvuju ministri koji bi trebali da budu tu, pre svega ministar finansija. Takođe, premijerka Ana Brnabić kao član tog saveta, morala bi da bude prisutna, kao što je to praaktikovao Aleksandar Vučić kao premijer, a pre njega Ivica Dačić. Premijerka Brnabić bila je samo na prvoj sednici i već godinu dana je nema na Savetu, pa mnoga važna pitanja praktično ostaju bez odgovora – istakao je Orbović.

     

    Saveza samostalnog sindikata Srbije
    Ljubisav Orbović

     

    On je napomenuo da se zbog odsustva premijerke ili nekog od resornih ministara i one odluke koje se izglasaju bez problema, u kasnijim fazama ne sprovode.

     

    – To mora da se promeni upravo da bi se uloga Socijalno-ekonomskog saveta ostvarivala u potpunosti – zaključio je Orbović, ističući da za takav stav sindikata ima podršku i zrenjaninskog ogranka.

     

    Orbović je pohvalio i stanje u zrenjaninskom sindikatu, u kojem su otklonjeni neki problemi u funkcionisanju, a sindikat javno – komunalnih delatnosti se pozicionirao kao liderski i jedini u svojoj oblasti u gradu na Begeju, sa članstvom koje broji preko 1.000 aktivista.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]