Ekonomija YSLAJDER

SAZNAJEMO: BRODOGRADILIŠTE IZ PERLEZA OTIŠLO U STEČAJ

PERLEZ – Privredni sud u Zrenjaninu otvorio je stečajni postupak nad brodogradilištem „Šipjard Bomeks 4M“ iz Perleza i prvo poverilačko ročište zakazao za 23. mart, a ispitno za 29. jun. Zahtev za pokretanje stečaja podneo je sam stečajni dužnik – „Šipjard Bomeks 4M“.

 

 

Ovo brodogradilište u finansijskim je problemima već duže vreme, a pre nekoliko godina spas je pokušalo da nađe kroz stečaj sa unapred pripremljenim planom reorganizacije. Račun preduzeća se našao u blokadi, dok su dugovi narasli na više stotina miliona dinara, zbog čega su se ređale izvršne presude i pokušaji prodaje imovine, kako bi poverioci naplatili svoja potraživanja.

 

Nedavno je i Poreska uprava Srbije saopštila da je perlesko brodogradilište jedno od tri aktivne srednjobanatske firme koje se nalaze na spisku najvećih poreskih dužnika. Na listi sa ukupno 389 aktivnih firmi koje državi duguju pare za porez, ovo brodogradilište se našlo na 199. mestu, s dugom od blizu četrdeset miliona dinara.

 

U dva navrata, inače, privatni izvršitelj je pokušao prodaju imovine, odnosno kompletne opreme koja je činila jednu radnu celinu, po procenjenoj vrednosti od 103 miliona dinara. Do prodaje nije došlo jer su se „Šipjard Bomeks 4M“ i poverilac, beogradska firma „Hatra“, privremeno dogovorili da se naplata duga odloži. Kako od reorganizacije izgleda nije bilo ništa, samo brodogradilište je sada podnelo zahtev za otvaranje stečaja.

 

Čelnici brodogradilišta su ranije govorili da je, da bi „Šipjard Bomeks 4M“ opstao, potrebno da banke kredite koje su dale ovom preduzeću pretvore u (su)vlasništvo nad njegovim halama i opremom i da, naposletku, takozvani neobezbeđeni komercijalni poverioci otpišu čak 90 odsto svojih potraživanja. Među tim poveriocima, više od tri četvrtine obaveza vodi se na suvlasnika brodogradilišta, beogradski „Bomeks – eksport – import“, odnosno na formalno drugo perlesko brodogradilište „Sajboks šipjard“.

 

Iz brodogradilišta su saopštili da ono od 2010. godine posluje sa gubicima i da su u više navrata upozoravani mnogi državni organi o tome da bez državnih ili bankarskih garancija nije moguće nastaviti sa poslovanjem.

 

Biće zanimljivo videti šta je posle svih nedaća ostalo od imovine „Šipjard Bomeksa 4M“, odnosno na šta mogu da računaju poverioci koji su pozvani da u naredna tri meseca prijave svoja potraživanja.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • A, BAŠ SU MORALI DA GA PRAVE PORED SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE „CARSKA BARA“!!!???
  „Među tim poveriocima, više od tri četvrtine obaveza vodi se na suvlasnika brodogradilišta, beogradski “Bomeks – eksport – import”, odnosno na formalno drugo perlesko brodogradilište “Sajboks šipjard”, PIŠE!
  KAKO MOŽE DA BUDE „PERLESKO“, KADA JE REGISTROVANO U ZRENJANINU I TAMO PLAĆA POREZ!!!???
  KAMO SREĆE DA PRELEZU PLAĆA POREZ!!!
  ISTO VAŽI I ZA „NAFTNO POLJE ELEMIR“-POREZ ZRENJANINU I DRŽAVI, A, ZAGAĐIVANJE OKOLINE, ELEMIRU!!!
  A, DOK JE ELEMIR BIO OPŠTINA, DO 1961., „NAFTNA RENTA“ JE PRIPADALA ELEMIRU I ODMAH SE PRIMETIO NAPREDAK SELA, NARAVNO!!!
  SADA JE TEŠKA ŽABOKREČINA I ZAOSTAJANJE!
  Pozdrav iz Elemira!

sinovoz