Ekonomija

REKORDERI PO DUŽINI TRAJANjA STEČAJA

ZRENjANIN – Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je novi spisak aktivnih stečajeva na teritoriji cele Srbije – trenutno ih je 2.072.

Upravna zgrada "Gvožđara"
Upravna zgrada „Gvožđara“

Na spisku su se našla i zrenjaninska preduzeća, od kojih su neka pravi rekorderi po dužini trajanja stečajnog postupka. I dalje, najstariji među njima je „Gvožđar, koji se u stečaju nalazi od 2007. godine. Sledi ga „Agroživ Juko“ iz 2008. godine, a i dalje se kao preduzeće u stečaju vodi Trgovinsko preduzeće „Banat“.

Zašto su ova preduzeća još u statusu aktivnog stečaja kada od njih više nema ništa? Razlog je ili nerešen imovinsko pravni odnos kod neke nekretnine, ili nekretnina koja ne može, iz ko zna kog razloga, da se proda, pa dok god se to ne desi, stečaj će trajati.

Na spisku su i Fabrika čarapa, koja je u stečaju od 2009. ali je postupak storniran zbog restitucije. Tu su i „Naftagas montaža“ iz 2010. i „Autobanat“ i „Minel fepo“, „Luksol“, Pivara, i nekoliko zemljoradničkih zadruga, među kojima i „Mužljanski ritovi“, u kojoj je stečaj otvoren 2010. godine.

Podeli članak
sinovoz