Ekonomija

Radnici tri propala preduzeća sindikatu prijavljuju potraživanja

samostalni sindikat

Veoma je živo ovih dana u prostorijama Samostalnog sindikata u Zrenjaninu, gde radnici tri propala srednjobanatska preduzeća prijavljuju svoja potraživanja prema bivšim firmama.

 

– Odrađujemo prijave potraživanja, odnosno neisplaćenih zarada za tri firme, i to “Udarnik”, “Gvožđar” i “Agroživ”. Odziv je dobar, a akcija će trajati još najmanje tri nedelje, možda i duže, sve zavisno od dinamike kojom se bivši radnici ovih firmi budu prijavljivali – kaže za portal zrenjaninski.com stručni saradnik u Savezu samostalnih sindikata Zrenjanin Ivana Davidović, i napominje da se dnevno, u proseku, pojavi i preko pedeset radnika sa prijavama potraživanja.

 

Ona napominje da se kompletiraju predmeti za svakog pojedinačno i to na osnovu zvanično utvrđenih činjenica.

 

– Kada se sva dokumentacija prikupi, prosleđujemo je advokatskoj kancelariji Mirjane Nedeljkov u Nišu, koja dalje nastavlja postupak, a u pitanju je tužba za povredu imovine. Predmeti će biti upućeni Ustavnom sudu, a kako iskustvo govori da taj sud odbija deo tužbe vezan za kamate, verovatno će u završnoj fazi dospeti pred Evropski sud u Strazburu. Zbog toga stranke daju punomoć i za zastupanje u Strazburu – objašnjava Davidović.

 

A predsednik Saveza samostalnih sindikata u Zrenjaninu Nikola Kovačević napominje da treba utvrditi zbog čega stečajni upravnici ne odrađuju svoj posao, za koji su plaćeni.

 

– Osnovno je pitanje, zašto ne završe stečajeve do kraja i ne isplate radnicima ono što im pripada – pita Kovačević.

 

U prostorijama smo zatekli nekoliko radnika “Agroživa”, koji su doneli tražena dokumenta i došli da overe punomoć za Strazbur. Više od hiljadu radnika te propale firme ima potraživanja koja su u proseku 190.000 dinara po radniku.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM