• „Radijator“ mesara isplaćuje gvožđem!

    Nastavlja se rasprodaja imovine livnice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Ni zrenjaninska fabrika „Radijator“, specijalizovana za izradu odlivaka kaminskog, kanalskog i šahtovskog programa, baš ni poput mnogih drugih ovdašnjih, nekada uspešnih preduzeća, nije uspela da izbegne da joj Privredni sud i izvršitelji rasprodaju imovinu, kako bi bila namirena potraživanja koja poverioci imaju prema ovoj livnici.

    Pogoni zrenjaninskog "Radijatora"
    Pogoni zrenjaninskog „Radijatora“

    Privredni sud u Zrenjaninu je za 22. april odredio usmeno javno nadmetanje na kojem će potencijalnim kupcima biti ponuđeno 689.639 kilograma gvožđa u raznim oblicima, procenjene vrednosti oko 13,8 miliona dinara, kako bi bio namiren poverilac Zlatomir Živojinov, vlasnik zrenjaninske „Mesare Gurman“.

    Isti sud je za 28. april zakazao još jedno nadmetanje, ovog puta da bi prodao automobil marke „Škoda Fabia“, čija je vrednost procenjena na 400.000 dinara. U ovom slučaju, izvršni poverilac koji potražuje dugove od „Radijatora“ jeste zrenjaninska firma „TM Transport Jovanović“.

    Na trećoj rasprodaji imovine ovdašnje livnice, zakazanoj za 30. april, biće ponuđeno milion kilograma komadnog gvožđa, procenjene vrednosti 21 milion dinara, kako bi bio namiren poverilac „Ekometal – komerc“. Na sva tri javna nadmetanja početna cena za ponuđenu robu iznosiće 60 odsto od procenjene vrednosti.

    Akcionarsko društvo „Radijator“ osnovano je daleke 1932. da bi od 1946. godine poslovalo kao društveno preduzeće. Fabrika je privatizovana 2000. a sedam godina kasnije većinski vlasnik je postao konzorcijum hrvatskih firmi, predvođenih bjelovarskom „Ljevaonicom“, sa udelom od 50,62 odsto. Činilo se da će livnica, u najvećoj meri izvozno orjentisana i okrenuta ka tržištu Evropske unije, uspešno poslovati, u šta je nadu ulila i najava menadžmenta od pre dve godine da će biti uposleno 200 novih radnika, ali su „Radijator“ onda sustigli ozbiljni poslovni problemi. Toliki da se ova fabrika našla na prvom mestu najvećih poreskih dužnika u Zrenjaninu, u kategoriji aktivnih pravnih lica, sa obavezom teškom 276 miliona. Uzme li se u obzir i podatak s početka godine da je račun „Radijatora“ bio blokiran na sumu od 253 miliona dinara, može se steći slika u kakvoj poziciji se livnica trenutno nalazi.

    Kao jedan od razloga zbog kojih je fabrika zapala u poslovne probleme, generalni direktor Nedeljko Grubeša je svojevremeno naveo veliki požar u avgustu 2012. godine, koji je izbio u topionici, kada je pričinjena velika materijalna šteta. Takođe, istakao je da većinski vlasnik nije imao prava da hipotekira imovinu, odnosno uzima kredite kod poslovnih banaka, sve dok Agencija za privatizaciju nije potvrdila da je ispoštovao sve ugovorom predviđene investicione obaveze. Nije mu bilo dozvoljeno ni da prodaje nepotrebne objekte „Radijatora“, poput stare livnice u Miletićevoj ulici, i tako obezbedi dodatna sredstva za ulaganja i unapređenje produktivnosti. A, istovremeno je imao obavezu da investira u proizvodnju. Da li će se to u budućnosti isplatiti, ili će poslovanje ići silaznom putanjom, a poverioci i dalje biti namirivani rasprodajom imovine livnice, ostaje da se vidi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija