Ekonomija YTOP

RAČUNI BLOKIRANI NA TRI MILIJARDE

novac

ZRENJANIN – Svaki sedmi poslovni račun u srednjem Banatu je u blokadi, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

novac

Ukupan iznos blokade privrednih subjekata je nešto više od tri milijarde dinara. Kada bi se poredili ovi septembarski pokazatelji, sa onima iz juna, moglo bi se činiti da je situacija bolja, jer je iznos blokade prepolovljen. Radovanju nema mesta – blokada je duplo manja jer je žitištanski „Mibras BG“, koji je u blokadi, ušao u predstečajni postupak.

Najveći broj blokiranih računa kod pravnih lica ima u Zrenjaninu, 390, najmanje u Sečnju 13. Od 390 računa u blokadi, koliko ih je u Zrenjaninu, čak 293 ih je blokirano više od godinu dana.

Što se tiče preduzetnika, opet najviše blokiranih računa ima u Zrenjaninu, 283, a najmanje u Novoj Crnji – 17. Od ukupno 831 blokiranih računa kod srednjobanatskih preduzetnika, 568 ih je u blokadi više od godinu dana.

Činjenica je da je broj računa koji su u blokadi duže od godinu dana izuzetno velik i da se iz kvartala u kvartal povećava, odnosno od juna do septembra porastao je za 15 računa, ili za 2,7 odsto. U odnosu na ukupan broj računa, skoro svaki deseti račun u blokadi je dužoj od godinu dana.

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM