• Pušteno u rad biogasno postrojenje u Lukićevu vredno oko pet miliona evra

    Biogasno kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije, pri firmi „Vinex etil“ u Lukićevu, danas je zvanično pušteno u rad. Vrednost ove investicije je blizu pet miliona evra.   Svečanom otvaranju tog dela pogona prisustvovao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima.   – Ovo je odličan primer kako treba da izgleda moderna zadruga, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pušteno u rad biogasno postrojenje u Lukićevu vredno oko pet miliona evra

    Biogasno kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije, pri firmi „Vinex etil“ u Lukićevu, danas je zvanično pušteno u rad. Vrednost ove investicije je blizu pet miliona evra.

     

    Svečanom otvaranju tog dela pogona prisustvovao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima.

     

    – Ovo je odličan primer kako treba da izgleda moderna zadruga, odnosno farma u selu. Čestitam ljudima iz firme „Vinex“ na ovoj investiciji, a zahvaljujem im se na podršci u vreme vanrednog stanja. Ovo je kapitalna investicija kojom se rešava i problem neprijatnih mirisa iz ovog pogona u Lukićevu – ocenio je gradonačelnik Janjić, prilikom posete ovoj farmi i pogonu.

     

    Pročitajte još:  „Mera“ jedan od sedam investitora koji gradi pogone u industrijskoj zoni

     

    O investiciji je više govorio vlasnik firme „Vinex“ Goran Ilić.

     

    – Biogasno postrojenje koncipirano je tako da proizvodi toplotnu i električnu energiju. Toplotnu energiju koristićemo za proizvodnju bioetanola, odnosno medicinskog etil alkohola, a električnu energiju ćemo prodavati. Pored ekonomskih efekata, bitni su i efekti zaštite životne sredine. Svi nus-proizvodi sa farme i iz destilerije biće korišćeni za proizvodnju oba vida energije. Kapacitet energane je 2,2 megavata, a vrednost investicije je 4,8 miliona evra. Na ovaj način biće rešen i dosadašnji ekološki problem – kaže Ilić.

     

    vinex etil

     

    „Vinex etil“ posluje u Lukićevu od 2013. godine

     

    Firma „Vinex etil“ posluje u Lukićevu od 2013. godine. Prva faza bilo je ulaganje u najsavremeniju farmu kapaciteta 400 muznih krava, plus 300 goveda ostalih kategorija. Vrednost te investicije iznosila je oko dva miliona evra. Trenutno se proizvodi oko 7000 litara mleka.

     

    Druga faza investicije je bila izgradnja i puštanje u rad fabrike bioetanola, što je investicija vredna 2,5 miliona evra. To je trenutno najsavremenija fabrika bioetanola u Srbiji i obezbeđuje najveći deo srpskih potreba alkohola.

     

    U sklopu kompleksa „Vinex etil“ u Lukićevu 2019. godine pokrenut je projekat biogasnog kogenerativnog postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije.

     

    Biogasno kogenerativno postrojenje je jedinstveno u ovom delu Evrope po tome što kao sirovinu koristi nus proizvode iz postojeće farme i iz postojeće fabrike alkohola, a vraća toplotnu energiju fabrici alkohola, tako da je ciklus proizvodnje u potpunosti zatvoren. U izgradnji ovog postrojenja u najvećem delu korišćena su domaća građevinska i tehnička operativa, a samo mali deo tehnologije je isporučen iz inostranstva.

     

    vinex etil

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 3

    1. KONAČNO, I KOD NAS, JEDNA PAMETNA INVESTICIJA, MEĐUTIM U KINI I INDIJI SE BIOGAS PROIZVODI I U MALIM JAMAMA, ZA „KUĆNU“ UPOTREBU I TAKO ŠTEDI „ZEMNI GAS“-METAN!
      JER, SVAKA „SEPTIČKA JAMA“ JE GENERATOR BIOGASA!
      POZDRAV IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija