Ekonomija YSLAJDER

PRODATO BRODOGRADILIŠTE „BEGEJ“, PROCEDURA U ZAVRŠNOJ FAZI

ZRENJANIN – Procedura oko prodaje zrenjaninskog brodogradilišta „Begej“ u stečaju konačno je u završnoj fazi i ovih dana se očekuje potpisivanje ugovora i ulazak kupca u posed.

 

 

– Kupac je beogradska firma „Rubikon Shipping Company“, koja je brodogradilište kupila po ceni od 46 miliona dinara, koju je Odbor poverilaca „Begeja“ prihvatio. Sledi potpisivanje ugovora, koje mora da se obavi u roku od tri dana od dostavljanja odluke Odbora poverilaca kupcu, a potom će se obaviti primopredaja – kaže stečajna upravnica zrenjaninskog brodogradilišta „Begej“ Jelica Vukolić.

 

Predmet prodaje bile su nekretnine u Zrenjaninu, površine 83.000 kvadratnih metara, i nekretnine kod Stajićeva, na površini od preko milion kvadrata, kao i deo pokretne imovine.

 

Kao što smo već pisali, „Rubikon Shipping Company“ neće postati vlasnik zemljišta na kojem se nalaze objekti već samo njegov korisnik. Zalihe stečajnog dužnika su u ranijem periodu rasprodate, a deo opreme se nalazi pod sudskim sporom i nije moguće njeno korišćenje. Iz tih razloga novi vlasnik brodogradilišta „Begej“ u stečaju, kako je ranije najavio, najpre će investirati sredstva kako bi se omogućilo potpuno korišćenje kapaciteta u skladu sa namenom. Planirano je da, najpre, bude zaposleno 75 radnika, a u narednoj fazi još 75, u roku od godinu dana, najavili su novi vlasnici brodogradilišta u jednom od ranijih saopštenja.

 

Oni ističu i da primarni motiv kupovine brodogradilišta „Begej“ u stečaju proizilazi iz prirode poslovne delatnosti beogradskog kupca.

 

„Reč je o regionalnom lideru u rečnom transportu koji je specijalizovan za bezbedni i pouzdani prevoz hemikalija i naftnih derivata. Dugogodišnje iskustvo i rezultati poslovanja su doprineli da „Rubikon Shipping Company“ zavredi status poželjnog prevoznika velikih naftnih kompanija, rafinerija i trgovaca (OMV, MOL, NIS i drugi). U planu je da upravo brodogradilište „Begej“ bude lokacija na kojoj će se sprovoditi proces rekonstrukcije i modernizacije flote kojom raspolaže „Rubikon Shipping Company“, koji  je osnovan 2007. godine u Beogradu i upravlja flotom od 14 plovila koja su kapaciteta 25.990 tona. Posluje u brojnim evropskim državama (Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Srbija, Austrija, Nemačka, Holandija, Belgija i druge). U svom poslovanju uvažava sve standarde i zakone Evropske unije. U 2015. godini kompanija je transportovala 679.000 tona naftnih derivata“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz