Ekonomija

PRIVREDNI SUD PRELOMIO: „Žitoprodukt“ ode u stečaj!

ZRENJANIN – Sudija Privrednog suda Radomir Radojčić doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, preduzećem „Žitoprodukt AD“, ekskluzivno saznaje portal „Zrenjaninski“.

Pogoni "Žitoprodukta"
Pogoni „Žitoprodukta“

Zahtev za otvaranje stečaja podnela je Banka Inteza. Predstavnici Inteze na pripremnom ročištu ostali su kod svojih zahteva, a na ročištu su bili prisutni i sadašnji zastupnik državnog kapitala u „Žitoproduktu“ Vojislav Turinski, kao i predstavnik Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom.

Zanimljivo je da se pojavio i Đorđe Božić, vlasnik „Žitoprodukta“, kome je privremeno oduzeto pravo da upravlja imovinom. Stečaj će voditi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, odnosno Centar za stečaj.

Račun „Žitoprodukta“ u blokadi je više od tri godine, a dugovi u ovom trenutku iznose milijardu i 215 miliona dinara, ali to je samo kraj priče koja traje deceniju. Istorija propadanja „Žitoprodukta“ traje bezmalo dve decenije. Preduzeće je već bilo u velikim problemima kada je 2006. godine vlasnik 72,8 odsto kapitala postao kontroverzni beogradski biznismen Đorđe Božić. Upravljao je „Žitoproduktom“ do 2010. kada mu je sudski privremeno oduzeto pravo upravljanja zbog sumnji u malverzacije u drugim privatizacijama. Upravljanje tada preuzima država. Sudski spor sa Božićem još nije okončan.

„Žitoprodukt AD“ raspolaže skladišnim kapacitetima, silosima  i sušarom, a deo pokretne imovine već je rasprodat po privatnim tužbama  poverilaca.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz