• PRIVREDNI SUD PRELOMIO: „Žitoprodukt“ ode u stečaj!

    Na ročištu bio i kontroverzni vlasnik

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Sudija Privrednog suda Radomir Radojčić doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, preduzećem „Žitoprodukt AD“, ekskluzivno saznaje portal „Zrenjaninski“.

    Pogoni "Žitoprodukta"
    Pogoni „Žitoprodukta“

    Zahtev za otvaranje stečaja podnela je Banka Inteza. Predstavnici Inteze na pripremnom ročištu ostali su kod svojih zahteva, a na ročištu su bili prisutni i sadašnji zastupnik državnog kapitala u „Žitoproduktu“ Vojislav Turinski, kao i predstavnik Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom.

    Zanimljivo je da se pojavio i Đorđe Božić, vlasnik „Žitoprodukta“, kome je privremeno oduzeto pravo da upravlja imovinom. Stečaj će voditi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, odnosno Centar za stečaj.

    Račun „Žitoprodukta“ u blokadi je više od tri godine, a dugovi u ovom trenutku iznose milijardu i 215 miliona dinara, ali to je samo kraj priče koja traje deceniju. Istorija propadanja „Žitoprodukta“ traje bezmalo dve decenije. Preduzeće je već bilo u velikim problemima kada je 2006. godine vlasnik 72,8 odsto kapitala postao kontroverzni beogradski biznismen Đorđe Božić. Upravljao je „Žitoproduktom“ do 2010. kada mu je sudski privremeno oduzeto pravo upravljanja zbog sumnji u malverzacije u drugim privatizacijama. Upravljanje tada preuzima država. Sudski spor sa Božićem još nije okončan.

    „Žitoprodukt AD“ raspolaže skladišnim kapacitetima, silosima  i sušarom, a deo pokretne imovine već je rasprodat po privatnim tužbama  poverilaca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]