Ekonomija Vesti Zrenjanin

Prioriteti višegodišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i obnova mehanizacije

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović posetio je danas tri naseljena mesta na teritoriji Grada Zrenjanina i poljoprivredna gazdinstva koja su koristila državne subvencije u oblasti agrara i stočarstva – Zorice Stefanov u Stajićevu, Žarka Stankova u Tomaševcu i Stefana Bokića u Kleku. Domaćin ministru Nedimoviću bio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima.

 

Na kraju posete, ministar Nedimović je, u obraćanju predstavnicima medija, istakao da će u narednih petnaest-dvadeset dana pokušati da obiđe sva sela u srednjobanatskom okrugu, a da se od svih pitanja kao primarno nameće – višegodišnji zakup poljoprivrednog zemljišta.

 

– Neke lokalne samouprave su već iskoristile pravo na desetogodišnji zakup za stočare, Zrenjanin će to uraditi sledeće godine, a takođe ćemo omogućiti i ratarima višegodišnji zakup, najmanje na četiri godine. Posmatrajući cifre, država je samo iz budžeta Republike Srbije, u 2018. godini za Zrenjanin dala preko 612 miliona dinara subvencija, odnosno preko 5 miliona evra. To se graniči i sa velikim investicijama na teritoriji države i grada Zrenjanina – naveo je ministar Nedimović.

 

Još je rekao da je pristalica ulaganja u mašine i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, jer one smanjuju troškove, a ne jednokratnih davanja koje se tiču hektara.

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić  izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete ministra i obilaska nekoliko poljoprivrednih domaćinstava, pre svega onih u kojima su mladi ljudi nosioci tih domaćinstava.

 

– Vidimo da poljoprivreda ima perspektivu na našoj teritoriji, pogotovu ako znamo koliko mi, kao lokalna samouprava, ulažemo  da bi pomogli poljoprivrednicima na teritoriji Grada Zrenjanina, a znamo i koliko ulažu Pokrajina i Republika, tako da sam optimista i mislim da će se  više ovakvih, mladih preduzetnika, baviti poljoprivrednom proizvodnjom na našoj teritoriji – kazao je Janjić.
Dodao je da je proizvođačima najpotrebnija obnova mehanizacije i upoznati su sa načinom na koji država pomaže u toj oblasti.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM