Ekonomija

PREDUZETNICI SU NEISKORIŠĆENA ŠANSA

ZRENJANIN – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je danas, prilikom otvaranja 17. po redu Međunarodnog sajma inovacija, kooperacija i preduzetništva “Inocoop” u Zrenjaninu, da je ideja aktuelne vojvođanske administracije da radi zajedno sa preduzetnicima i prema jasno definisanim kriterijumima, kao i da pomaže, pre svega, manje razvijene opštine.

Sajam je otvorio vojvođanski premijer Igor Mirović
Sajam je otvorio vojvođanski premijer Igor Mirović

– Ideja nam je da radimo zajedno sa regionalnim razvojnim agencijama i kancelarijama za lokalni ekonomski razvoj, sa opštinskim upravama, i da svima nama prva misao bude kako da pomognemo preduzetnicima i kako da delujemo u pravcu ekonomskog razvoja pokrajine i cele naše zemlje. U svemu tome nas ohrabruju rezutati koji se ne mogu sakriti, a to su rezultati koji govore o rastu ekonomije u celoj zemlji, sređivanju javnih finansija i o velikom broju investitora u Zrenjaninu. Čuvajte najviše domaće investitore, pomažite naravno i strane, ali su domaći naša prvenstvena briga – istakao je Mirović u Zrenjaninu i dodao da je zadovoljan što će mnogo ideja sa sajma “Inocoop”, u kojem danas učestvuje više od 200 izlagača iz zemlje i inostranstva, moći da prenese svojim saradnicima.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je naglasio da ovdašnja lokalna samouprava ima dovoljno znanja i hrabrosti da poslovne ideje realizuje u praksi. Janjić je naglasio da se Grad prethodnih godina trudio da ispromoviše Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje.

– Mislim da smo uspešni u tome. Samo prošle godine potpisano je trinaest novih ugovora sa starim i novim investitorima, a iako zapošljavamo naše sugrađane, i dalje nismo zadovoljni. Dok god na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje postoji i jedan nezaposleni Zrenjaninac, mi nećemo biti zadovoljni – kazao je Janjić, uz opasku da su preduzetnici neiskorišćeni resurs i da će im lokalna samouprava pružiti apsolutnu podršku, kako bi zajedno pokušali da zapošljavaju nove radnike.

Međunarodni sajam inovacija, kooperacija i preduzetništva “Inocoop”, u organizaciji Grada Zrenjanina, Opšteg udruženja preduzetnika i Turističkog centra, održava se po 17. put u zrenjaninskoj hali sportova “Medison”, i traje od 25. do 27. avgusta. Na sajmu učestvuje veliki broj preduzetnika, preduzeća, banaka, fondova, investitora i drugih poslovnih ljudi iz zemlje i inostranstva. Prisustvo stranih izlagača i učesnika daje ovom sajmu međunarodni značaj i predstavlja šansu za uspostavljanje kontakata i saradnje sa partnerima iz drugih zemalja.

Na sajmu će, između ostalog, biti predstavljeni privredni i turistički potencijali Županije Timiš iz Rumunije i Kraljeva, biće reči i o reformi komorskog sistema Srbije u svetlu novog Zakona o privrednim komorama, a Nacionalna služba za zapošljavanje će predstaviti primere iz prakse o samozapošljavanju i novom zapošljavanju.

Podeli članak
sinovoz
FAM