• POZITIVNE VESTI ZA RADNIKE „RADIJATORA“

    Održani razgovori u Ministarstvu privrede

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Zrenjaninski „Radijator“ već sutra će dobiti struju, obećano je predstavnicima sindikata, ali i menadžmentu ove firme, nakon današnjih razgovora u Ministarstvu privrede.

    Željko Šojić i Nikola Kovačević
    Željko Šojić i Nikola Kovačević

    Novost je da je za ovu firmu za 27. januar zakazano i ročište u Privrednom sudu u Beogradu, radi razmatranja i usvajanja unapred pripremljenog plana reorganizacije. Osim toga, dogovoreno je i da se drugi problemi u ovom livačkom preduzeću postupno rešavaju.

    – Imali smo sastanak sa pomoćnikom ministra privrede Milunom Trivuncem i državnim sekretarom Draganom Stefanovićem, a bili su prisutni i generalni direktor „Radijatora“ Nedeljko Grubeša i još neki iz upravljačke strukture. Obećano nam je da će „Radijator“ najkasnije već ujutro dobiti struju, što je prvi korak da se ponovo pokrene proizvodnja. Osim toga, vlasnik „Radijatora“ obećao je da će do kraja nedelje dati pola oktobarske plate a da će se ostala dugovanja rešavati u hodu – kaže predsednik Samostalnog sindikata u „Radijatoru“ Željko Šojić.

    On napominje da će predstavnici sindikata biti pozvani na novi razgovor u Ministarstvo privrede, već u toku ove nedelje, da bi izložili probleme sa kojima su suočeni.

    – Mora se rešiti i isteklo zdravstveno osiguranje za svih 500 radnika. Tu nam je obećano da će se za hitne slučajeve knjižice odmah overiti, a na pravnoj službi je da utvrdi da li je moguće parcijalno rešavati ovo osetljivo pitanje. Treba rešiti i zaostale plate, novembarsku, pa sada i decembarsku, i neuplaćene doprinose i poreze za penzijsko osiguranje, unazad dve godine – ističe Šojić.

    Kako je naveo, radnici neće odustati od štrajka, u kojem su od 11. decembra, sve dok svi njihovi zahtevi ne budu ispoštovani. Šojić kaže da se proizvodnja u „Radijatoru“, posle uključenja struje, može pokrenuti najranije za deset dana, jer su neophodne višednevne pripreme za ponovno pokretanje livnice.

    A predsednik Saveza Samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine Nikola Kovačević začuđen je činjenicom da su na razgovore u Beogradu iz Ministarstva najpre pozvali poslodavca, iako su im se samo sindikalci i radnici obratili.

    – Nama se niko nije obratio, iako smo u dopisu dostavili i kontakt telefone i adresu – ističe Kovačević.

    On podseća da je u „Radijatoru“ u toku prošle godine bilo više štrajkova i da su o tome bile obaveštene sve institucije.

    – Problem nije od juče, ali iz zaista nepoznatih razloga državni organi nisu reagovali. Nije jasno zbog čega se čekalo da se nagomilaju ogromni dugovi, a da se obaveze prema radnicima i državi ne izmiruju – zaključio je Kovačević.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]