• Potpisan sporazum sa kineskim investitorom, Vučić najavio i nova ulaganja

    U Zrenjaninu je danas potpisan sporazum za izgradnju kineske fabrike pneumatika „Shandong Linglong“, u koju će biti uloženo više od 950 miliona dolara, što je, kako je poručeno, najveća direktna strana investicija u Srbiji. Potpisivanju sporazuma u Gradskoj kući prisustvovao je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.   Sporazum o investiciji, vrednoj više od 950 […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Potpisan sporazum sa kineskim investitorom, Vučić najavio i nova ulaganja

    U Zrenjaninu je danas potpisan sporazum za izgradnju kineske fabrike pneumatika „Shandong Linglong“, u koju će biti uloženo više od 950 miliona dolara, što je, kako je poručeno, najveća direktna strana investicija u Srbiji. Potpisivanju sporazuma u Gradskoj kući prisustvovao je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

     

    Sporazum o investiciji, vrednoj više od 950 miliona dolara, potpisali su Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Republike Srbije, i Feng Vang, predsedavajući i izvršni direktor „Shandong Lilong“. Očekuje se da kroz 25 dana, u prisustvu kineskog predsednika Si Đinpinga, bude potpisan i ugovor o investiciji.

     

    U svom obraćanju, pred velikim brojem medija, predsednik Aleksandar Vučić najavio je dolazak još jedne kineske kompanije u Zrenjanin i dve u druge delove Srbije.

     

    Shandong Linglong

     

    Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će kineska kompanija prouzvoditi 13 miliona guma godišnje u Srbiji, te istakao uverenje da će ova investicija potpuno promeniti život Banata i naše zemlje.

     

    – Izgradnja ove fabrike predstavlja novi početak za Zrenjanin i pokazatelj je napretka i ekonomskog razvoja Srbije. Za ovo se živi i za ovo se radi, ostao je samo još jedan mali korak i znam da će svi Zrenjaninci sa pažnjom pratiti moju posetu Kini, jer ako za 25 dana, u prisustvu velikog prijatelja Srbije, predsednika Republike Kine Si Đinpinga, bude potpisan ugovor o izgradnji ove fabrike, može da se raduje Zrenjanin i ceo Banat, jer ovo je ogromna stvar i za njih i celu našu zemlju – poručio je Vučić.

     

    On je istakao da je svuda u regionu objavljeno da kineska kompanija ulaže 950 miliona dolara u Zrenjanin i da će da proizvodi 13 miliona guma godišnje.

     

    – Zrenjanin je uz mnogo znanja i ulaganja imao i mnogo sreće, i danas želim da predstavim još nekoliko ljudi, među kojima je i vlasnik kompanije za proizvodnju cinka Zimeng Đao, kompanije koja drži 20 posto svetskog tržišta. Mislio sam da on želi u Sombor, ali on je odabrao Zrenjanin – rekao je Vučić, predstavljajući i još dva kineska investitora spremna za ulaganja u Srbiju u oblasti špedicije, odnosno u oblasti građevine.

     

    Pri tome je naglasio da je kineska građevinska kompanija u prošloj godini imala prihod od 160 milijardi dolara. Vučić je nagovestio i da se još tri kineske kompanije spremaju za dolazak u Srbiju u skorije vreme.

     

    Vučić se zahvalio Vangu što je odabrao Srbiju u žestokoj konkurenciji drugih evropskih zemalja, i istakao veliki značaj i ulogu kineskog ambasadora u toj odluci.

     

    predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

     

    Izvršni direktor kompanije „Linglong“ Feng Vang izjavio je da će planirani prihod od poslovanja buduće fabrike godišnje iznositi 600 miliona evra, da će zaposliti 1.200 radnika, te istakao uverenje da će njihovo poslovanje dati doprinos razvoju srpske privrede i, kako je ocenio, već dobrih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Kine.

     

    On je podsetio da je u pregovorima za investiciju predsednik Vučić tri puta lično učestvovao.

     

    – Zahvaljujem mu se na podršci i pomoći u realizaciji ovog projekta i na razvoju dobrih odnosa Srbije i Kine. Odabrali smo Srbiju za investiranje jer nam upravo današnja Srbija daje nadu u uspeh posla. Zahvaljujem se i kineskom ambasadoru na ličnom zalaganju i pomoći – istakao je on.

     

    predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

     

    Pregovori na najvišem državnom nivou o ovoj investiciji trajali su godinu dana, a Zrenjanin je bio jedan od favorita za odabir lokacije, jer je bez poteškoća mogao da obezbedi zahtevanih 136 hektara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni „Jugoistok“,  i to na celovitoj i infrastrukturno opremljenoj parceli, na potezu između trase obilaznice i aerodroma Ečka.

     

    – Ova investicija je ogromna stvar za našu zemlju i AP Vojvodinu, koja će sigurno biti veliki korak u povratku Zrenjanina među ključne centre industrijskog, a time i ukupnog ekonomskog razvoja pokrajine i Srbije – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

     

    Istakavši značaj velikih prihoda koje će ostvarivati ova kompanija, Mirović je rekao da je to dobra vest za AP Vojvodinu, kojoj će pripasti deo poreza na dobit i zarade zahvaljujući kojima će, kako je ocenio, biti nastavljeno sa rekonstrukcijom škola, bolnica, ustanova socijalne zaštite. On je najavio da će do kraja godine biti pripremljen i ugovor koji će se odnositi na pripremu projektne dokumentacije za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad – Zrenjanin – Beograd.

     

    – To će Zrenjanin i okolne opštine i ekonomski i infrastukturno staviti u sam centar zbivanja i dati dodatan impuls privrednom razvoju ovog kraja Banata – dodao je Mirović.

     

    predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

     

    Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da je današnji događaj istorijski za ovaj grad, te da je potpisani sporazum o izgradnji fabrike kineske kompanije još jedna potvrda da su Srbija, Vojvodina i Zrenjanin dobro mesto za investiranje.

     

    – Velika mi je čast što sam deo istorije ovog grada, jer ovo danas što se dešava je istorijski događaj – naglasio je Janjić, zahvaljujući se predsedniku Vučiću na ličnom angažovanju u privlačenju ove rekordne investicije u Zrenjanin, kao i kineskom ambasadoru na ogromnom uloženom trudu u realizaciji poduhvata od kapitalnog značaja za grad na Begeju.

     

    Janjić je poručio da će sve rado ugostiti idućeg proleća, na otvaranju radova na izgradnji nove fabrike.

     

    Kineski ambasador Li Mančang zahvalio se Feng Vangu što je odlučio da investira u Srbiju, odnosno u Zrenjanin.

     

    – Na taj način on i njegova kompanija učestvuju u inicijaciji poduhvata „Jedan pojas jedan put“. Zahvaljujem se i predsedniku Vučiću, jer bez njegovog zalaganja ne bi bilo jednog ovakvog događaja. Čvrsto sam uveren da će sve više kineskih kompanija dolaziti u Srbiju, zahvaljujući predsedniku Vučiću – ocenio je kineski ambasador.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Pretpostavljam da će uprava i dobro plaćena radna mesta biti u Beogradu,dok Zrenjaninu ostaje robovska radna snaga i uništenje životne sredine.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]