• Poslodavci i nezaposlene osobe mogu da iskoriste finansijsku pomoć

    Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala javne pozive i konkurse za 2019. godinu, kojima se realizuju programi i mere aktivne politike zapošljavanja. Ove mere namenjene su poslodavcima i nezaposlenim licima. Uz finansijsku podršku NSZ, poslodavci mogu kadrovski da osnaže svoje firme, a nezaposleni lakše da dođu do zaposlenja.   Ove godine sredstva namenjena za te […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Poslodavci i nezaposlene osobe mogu da iskoriste finansijsku pomoć

    Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala javne pozive i konkurse za 2019. godinu, kojima se realizuju programi i mere aktivne politike zapošljavanja. Ove mere namenjene su poslodavcima i nezaposlenim licima. Uz finansijsku podršku NSZ, poslodavci mogu kadrovski da osnaže svoje firme, a nezaposleni lakše da dođu do zaposlenja.

     

    Ove godine sredstva namenjena za te namene su povećana. Prošle godine iznosila su 3,6 milijardi dinara za područje Srbije, a u 2019. su povećana na četiri milijarde dinara.

     

    Objavljen je javni poziv poslodavcima za dodelu subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima. Raspisani su, između ostalog, i javni pozivi nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje, za organizovanje javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica i nezaposlene osobe sa invaliditetom, kao i za realizaciju programa stručne prakse.

     

    I ove godine u brojnim programima fokus je na teže zapošljivim licima. To su mladi do 30 godina starosti, bez kvalifikacija ili sa niskim  kvalifikacijama, zatim mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama, stariji od 50 godina koji imaju status viška zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom…

     

    Dva potpuno nova programa

     

    Nacionalna služba za zapošljavanje u 2019. godini finansijski će podržati i realizaciju dva potpuno nova programa namenjena pripravnicima. Jedan je program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem. On podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno najmanje visoko četvorogodišnje obrazovanje, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita. Program se realizuje uz zasnivanje radnog odnosa kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. Nacionalna služba učestvuje u finansiranju programa najduže do 12 meseci. Poslodavac ima obavezu da zadrži lice u radnom odnosu najmanje šest meseci nakon isteka perioda finansiranja.

     

    Poslodavcu tokom realizacije programa pripravnika NSZ refundira na mesečnom nivou neto zaradu lica u iznosu od 30.000 dinara. Takođe, refundira i pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, u trajanju do 12 meseci.

     

    Drugi novi program pripravnika je namenjen nezaposlenima sa srednjim obrazovanjem. Cilj programa je stručno osposobljavanje za samostalan rad u struci. Program se sprovodi uz zasnivanje radnog odnosa kod poslodavaca koji pripadaju privatnom sektoru, u trajanju do šest meseci, a može da se realizuje kroz zasnivanje radnog odnosa na određeno ili neodređeno vreme.

     

    Poslodavcu tokom realizacije programa pripravnika NSZ refundira na mesečnom nivou neto zaradu lica u iznosu od 28.000 dinara i pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, u trajanju do 6 ili 12 meseci (u zavisnosti od vrste radnog odnosa).

     

    Do kada su otvoreni konkursi

     

    Do 29. marta oročeni su javni konkursi za organizovanje javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica i za sprovođenje javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom. Javni pozivi nezaposlenima i nezaposlenima romske nacionalnosti za dodelu subvencije za samozapošljavanje otvoreni su do 22. aprila.

     

    Konkurisanje na javne pozive za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom moguće je do 31. decembra. Ostali javni pozivi i konkursi otvoreni su do 29. novembra.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija