• POSLODAVAC KOJI ZATVARA POGON RADNICIMA DAO PONUDU

    SEČANJ – Slovenački „Cimos“, nakon što je odlučio da zatvori proizvodni pogon u Sečnju, ponudio je zaposlenima iz ove srednjobanatske opštine da rad nastave u fabrici u Kikindi, ili u hrvatskom gradu Buzetu, u Istri, gde ova kompanija za proizvodnju auto delova ima ispostave.     Trenutno je u toku izjašnjavanje radnika o ovoj ponudi a, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    POSLODAVAC KOJI ZATVARA POGON RADNICIMA DAO PONUDU

    SEČANJ – Slovenački „Cimos“, nakon što je odlučio da zatvori proizvodni pogon u Sečnju, ponudio je zaposlenima iz ove srednjobanatske opštine da rad nastave u fabrici u Kikindi, ili u hrvatskom gradu Buzetu, u Istri, gde ova kompanija za proizvodnju auto delova ima ispostave.

     

    poslodavac cimos
    Radnicima ponuđeno da pređu u ovu fabriku u Buzetu

     

    Trenutno je u toku izjašnjavanje radnika o ovoj ponudi a, kako su nam rekli, „Cimos“ je spreman da zadrži polovinu, od ukupno 130 radnika, koliko ih je bilo angažovano u sečanjskom pogonu. Onima koji ne prihvate ovakav predlog, biće isplaćene otpremnine u skladu sa zakonom. O svemu ovome je bilo reči na sastanku koji su predstavnici radnika u četvrtak održali sa rukovodstvom „Cimosa“.

     

    – Postigli smo dogovor sa čelnicima kompanije, uz velike napore i uz pomoć predsednika Saveza samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine Nikole Kovačevića. Na razgovor se odazvao direktor „Cimosa“ za Srbiju Franc Žiberna, a bili smo na direktnoj vezi sa upravom u Kopru, gde je i sedište ove kompanije koju je, inače, pre nekoliko meseci kupio Italijan – izjavio je za portal zrenjaninski.com zamenik predsednika Sindikalne organizacije u sečanjskom „Cimosu“ Duško Jakšić.

     

    Po rečima Jakšića, sve informacije koje su do sada radnici dobijali bile su usmene, zbog čega su zahtevali da im se pismeno dostave svi zaključci.

     

    – Dobili smo informaciju da će poslodavac maksimalno ispoštovati sve što se tiče zakona. Po važećem kolektivnom ugovoru, radnicima na ime otpremnina pripada 150 evra po godini radnog staža, ali smo mi zamolili da nam se izađe u susret i da taj iznos bude uvećan makar za 20 odsto. Rukovodstvo nas je obavestilo da ima određeni budžet namenjen za isplatu otpremnina i da će, tek nakon izjašnjavanja svih radnika o tome da li žele da nastave da rade u Hrvatskoj ili Kikindi, znati koliko njih će uzeti otpremnine, i na osnovu toga doneti konačnu odluku o njihovoj visini – objašnjava Jakšić.

     

    Jakšić napominje da radnici, koji se trenutno nalaze na kolektivnom godišnjem odmoru, ne mogu da uđu u krug fabrike, i da im je rečeno da će, kada se budu razduživali, moći da preuzmu i svoje lične stvari koje su tamo ostale. Sve je, navodi Jakšić, bilo iznenada i neočekivano.

     

    – U petak, 28. jula, direktor proizvodnje me je nazvao, pošto sam bio vođa smene, i saopštio mi da će u ponedeljak doći regionalni direktor i saopštiti nam nešto. Prvo što nam je palo na pamet bilo je da će smanjivati broj radnika, jer nam je pet dana pre toga rečeno da ćemo ići na kolektivni odmor do 15. avgusta. Na sastanku u ponedeljak bile su dve tačke dnevnog reda, prva se ticala rezultata poslovanja fabrike, a druga gašenja pogona u Sečnju – ispričao je Jakšić i dodao da je regionalni direktor kompanije bio korektan i da se radnicima zahvalio na dosadašnjoj saradnji.

     

    Jakšić je podsetio da je do 2012. godine, u vreme ekspanzije automobilske industrije, u fabrici u Sečnju, zajedno sa Kovačnicom u Jaši Tomiću, bilo zaposleno oko 325 radnika, da bi se taj broj smanjio na 130, koliko ih je dočekalo zatvaranje pogona zbog nerentabilnog poslovanja.

     

    Prema nezvaničnim informacijama, „Cimos“ planira da proda halu u Sečnju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]