• Položaj radnica u privatnim preduzećima u Zrenjaninu

    Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) najavio je da će organizovati tribinu pod nazivom „Položaj radnica u privatnim preduzećima u Zrenjaninu“, koja će biti održana u ponedeljak, 30. aprila, s početkom u 19 sati, u prostorijama koje se nalaze u ulici Sloboda Bursaća 20.   Kako je najavljeno, na tribini će učestvovati istraživačica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš, aktivistkinje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Položaj radnica u privatnim preduzećima u Zrenjaninu

    Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) najavio je da će organizovati tribinu pod nazivom „Položaj radnica u privatnim preduzećima u Zrenjaninu“, koja će biti održana u ponedeljak, 30. aprila, s početkom u 19 sati, u prostorijama koje se nalaze u ulici Sloboda Bursaća 20.

     

    Kako je najavljeno, na tribini će učestvovati istraživačica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš, aktivistkinje Udruženja za radna prava žena „Roza“ Milica Lupšor Vesna Đorđević, kao i aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma Miroslav Samardžić.

     

    „U procesima liberalne tranzicije uništena je nekada moćna zrenjaninska privreda, a umesto velikog industrijskog centra naš grad je pretvoren u oazu jeftine radne snage. Dok je nekad industrija činila najznačajniji deo privrede, danas su to preduzeća manufakturnog tipa u kojima postoji visok stepen eksploatacije i obespravljenosti zaposlenih. U naročito teškom položaju su žene“, navodi se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruma.

     

    Praksa prekarnog rada i zapošljavanja sve je raširenija u Srbiji, navode u ZSF, i napominju da se prekarni rad najčešće određuje kao atipični, nestandardni oblik rada (rad na određeno, privremeni, povremeni rad, rad na nepuno radno vreme, različiti oblici prikrivenog i ilegalnog rada, rad na crno, samozaposlenost), kojeg karakteriše ograničen pristup socijalnom osiguranju, uskraćivanja zakonom zaštićenih prava, niske zarade, nemogućnost sindikalnog organizovanja, nesigurnost zadržavanja posla, rizik po zdravlje….

     

    „Upravo prekarni rad osujećuje zadovoljenje onih funkcija koje rad daje čoveku:  ekonomsku sigurnost, socijalnu interakciju, strukturirano vreme, ostvarivanje identiteta i samopoštovanja kroz radnu ulogu i samoostvarenje pojedinca. Deprivacija navedenih funkcija rada ima pogubne socijalne i psihološke posledice“, zaključuje se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruma.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija