Ekonomija Vesti Zrenjanin

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam priprema nove konkurse

konkursi

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam dodeljivaće u okviru svojih podsticajnih mera za razvoj privrede u 2020. godini bespovratna sredstva namenjena povećanju ukupnog privrednog rasta i razvoja preduzetništva u AP Vojvodini.

 

Ove godine Sekretarijat je dodatno prepoznao aspekt društvene odgovornosti kad su u pitanju specifične kategorije stanovništva. Ovo se odnosi na učesnike oružanih sukoba u periodu od 1990. do 1999. godine.

 

Naime, pravilnicima o dodeli bespovratnih sredstava za konkurse u oblasti privrede, i to mikro i malim privrednim društvima i preduzetnicima za subvencionisanje izdataka za nabavku mašina, opreme i softvera, za nabavku repromaterijala, podsticaje umetničkim i starim zanatima, za kreativnu ekonomiju, kao i za doprinos socijalnoj ekonomiji AP Vojvodine u tekućoj godini, predviđeni su posebni kriterijumi. Na osnovu ovih kriterijuma se daje podstrek učesnicima ratova devedesetih godina.

 

Pročitajte još: Stalan posao u zrenjaninskim školama za 55 prosvetnih i ostalih radnika

 

Do sada su u konkursima Sekretarijata dodatnim brojem bodova posebno stimulisane osobe sa invaliditetom i žene preduzetnice.

 

Konkurs za nabavku računarske opreme

 

Planiran je i potpuno nov konkurs za nabavku računarske opreme ili usluge digitalizacije. Njegov cilj je da se poslovni i proizvodni procesi digitalizuju i inoviraju. Pri tom su, takođe, posebno uzeti u obzir vlasnici privrednog subjekta ili odgovorna lica koja su bila učesnici u oružanim sukobima. Ili, pak, ukoliko zapošljavaju učesnike oružanih sukoba u periodu od 17. avgusta 1990. godine do 25. juna 1999. godine.

 

Isto tako, u 2020. godini velik se značaj pridaje pružanju podrške razvoju socijalne ekonomije na teritoriji Vojvodine. To će biti učinjeno putem finansijske podrške privrednim društvima i preduzetnicima koji zapošljavaju socijalno i materijalno ugrožene kategorije stanovništva. Prednost će imati i oni koji posluju sa njima. Učesnici ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i ovde su prepoznati kao posebna kategorija. Status borca će se dokazivati potvrdom nadležnog vojnog odseka Vojske Srbije.

 

Pročitajte još: POSLOVI U ZRENJANINU: Poslodavci raspisali nove oglase

 

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam išao je u domenu socijalne ekonomije korak ispred Zakona o socijalnom preduzetništvu. Koristio je njegov nacrt za definisanje koncepta finansijskog podsticaja ne samo onih koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom i na koje se odnosi Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, već i drugih privrednih subjekata koji zapošljavaju socijalno ugrožene kategorije. To je učinjeno sa ciljem da se pruži doprinos konkurentnosti privrede, afirmaciji i humanom pristupu unapređenju poslovanja u oblasti socijalne ekonomije.

 

Pored pomenutih konkursa Sekretarijata, planiranih u tekućoj godini, učesnici ratova devedesetih godina, kao posebna kategorija stanovništva, biće dodatno bodovani i u konkursima u oblasti turizma i ugostiteljstva.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM