PARLAMENT PRIVREDNIKA: Rešavanje sporova alternativnim putem
Ekonomija

PARLAMENT PRIVREDNIKA: Rešavanje sporova alternativnim putem

Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore

Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga održan je danas u prostorijama RPK. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je imao uvodnu reč, predsednik ovdašnje Regionalne privredne komore Predrag Stankov, predstavnici Privredne komore Srbije, predsednik Privrednog suda u Zrenjaninu Radomir Radojčić, univerzitetski profesori i članovi komorskog Parlamenta privrednika.

 

Jedna od ključnih tema sastanka bila je medijacija, kao način rešavanja sporova u poslovanju. Govorilo se i o stečajnom postupku, bitnom u funkciji nastavka održivog poslovanja, kao i o tome kako održati vitalnost kompanije.

 

– Današnji sastanak predočava nam šta će se u budućnosti dešavati u našem okrugu, u vezi nekih bitnih tema, kakva je i medijacija. Po novom zakonu, Privrednoj komori data je uloga medijatora odnosno posrednika između dva subjekta i mi ćemo u saradnji sa Privrednim sudom gledati da se sporovi rešavaju bez pokretanja parnice. Tu su nam dobar primer zemlje Evropske unije, pa je tako, na primer u Italiji, prošle godine preko 90.000 slučajeva završeno u medijaciji i tako je ušteđeno 126 miliona evra. Hoćemo takve primere dobre prakse da primenimo i u Srbiji – istakao je Predrag Stankov.

 

Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore

 

Sudija i predsednik Privrednog suda u Zrenjaninu Radomir Radojčić naglasio je da medijacija kao alternativni način rešavanja sporova može imati izuzetno pozitivan efekat za pravna lica, ali i širu zajednicu.

 

– U Zrenjaninu imamo info-pult u vezi medijacije a ovih dana potpisujemo i sporazum između zrenjaninskog Privrednog suda i Regionalne privredne komore o saradnji na polju medijacije. Upućivaćemo sve privrednike da sporove i sukobe rešavaju alternativnim putem. To će značiti i smanjenje troškova i bržeg odlaska do rešenja. Ceo proces je, inače, pod nadzorom Svetske banke, koja i finansira te projekte. I Ministarstvo pravde i Vrhovni kasacioni sud upućuju nas na zaključivanje ovakvih sporazuma sa privrednim komorama, o sprovođenju medijacije – kaže Radojčić, uz opasku da je medijacija u Zrenjaninu tek u povoju.

 

On kaže da zrenjaninski Privredni sud ima na raspolaganju pet medijatora, i to su uglavnom bivše sudije, koje su završile stručnu obuku za to zvanje. Medijacija će biti moguća i u zdanju suda, ali i u prostorijama zrenjaninske Privredne komore.

 

Profesor Dejan Erić, sa Beogradske bankarske akademije, govorio je o održavanju vitalnosti preduzeća. On je posebno obradio temu – šta se dešava sa preduzećima koja zapadnu u krizu. Pre toga je istakao značaj donošenja pravilnih odluka, kako bi se dubioze u poslovanju izbegle.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz