Ekonomija

Ozvaničen nastavak izgradnje obilaznice, otvoreno i brodogradilište

izgradnja obilaznice

Nastavak izgradnje obilaznice oko grada, otvaranje zrenjaninskog brodogradilišta „Begej“, ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja između Zrenjanina i Novog Sada, i potencijalna ulaganja u aerodrom „Ečka“, bile su četiri teme zbog kojih je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetila Zrenjanin.

 

Ona je, u društvu ministra privrede Gorana Kneževića, gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i direktora Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka ozvaničila nastavak radova na izgradnji obilaznice, na trasi kod Temišvarskog druma.

 

– Osim 3,7 kilometara puta, koji će se raditi u ovoj fazi, gradiće se i novi most preko Begeja. Tema obilaznice oko Zrenjanina aktuelna je nekoliko decenija i sada su počeli radovi, za koje očekujemo da budu gotovi do septembra iduće godine. Ali, nećemo stati na tome, jer će ostati još 3,7 kilometara puta da bi obilaznica konačno bila kompletirana. Očekujemo od Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, koji je investitor, da raspiše poziv za projektno – tehničku dokumentaciju, odnosno da bude raspisan tender, uz nadu da negde na leto dobijemo izvođača radova i za taj deo obilaznice – kazala je Mihajlović.

 

Ona je ocenila da Zrenjanin nije jedini grad kome je potrebna obilaznica, ali je naglasila da je posebno važna za ovu sredinu.

 

– S jedne strane smo presrećni što se ovde otvaraju velike fabrike koje prevoze velike terete, a s druge strane građanima moramo omogućiti da imaju jedan normalan i komotan život – istakla je Mihajlović, uz napomenu da ova faza radova na obilaznici košta 350 miliona dinara, plus PDV.

 

izgradnja obilaznice

 

Nakon toga, ona je svečano otvorila brodogradilište „Begej“ u kome se, posle prevazilaženja ozbiljnih poslovnih problema, ponovo grade brodovi.

 

– Srbija je do 2000. godine imala aktivnih devet brodogradilišta. Nakon toga, posle puno loših privatizacija, otpuštanja radnika i uništavanja fabrika, ostala su tri brodogradilišta, zajedno sa zrenjaninskim „Begejom“ – naglasila je Mihajlović.

 

Potpredsednica Vlade Srbije je prokomentarisala i da su na ovaj dan, nakon sedam godina pauze, ponovo počeli sa saobraćaju vozovi na relaciji Zrenjanin – Novi Sad.

 

– Mislim da je to velika stvar koja je urađena, ali nećemo na tome stati, jer je u pitanju pruga koja dalje nastavlja da se rekonstruiše, a to je pruga Pančevo – Orlovat – Zrenjanin – Novi Sad – istakla je Mihajlović, dodajući da su sve to važne stvari ukoliko hoćemo da razgovaramo o privrednom razvoju ne samo Zrenjanina, nego i celog okruga.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao da se mnogo ulaže da bi se ovaj grad ispromovisao kao dobro mesto za investiranje.

 

– Ne ide nam loše. Samo prošle godine je otvoreno više od 3.000 novih radnih mesta, ove godine će ih biti otvoreno oko 1.600, a neverovatno je lep osećaj kada se obnovi jedna stara fabrika, kao što je brodogradilište „Begej“ – kazao je Janjić.

 

Nastavak izgradnje obilaznice

 

Podeli članak
sinovoz
FAM