• OVO JE STVARNO BISER: HAJDUČIJA U PREDUZEĆU „BISER“ IZ KUMANA!

    KUMANE – Preduzeće „Biser“ iz Kumana nekada je izrađivalo proizvode za kućnu hemiju i zapošljavalo i do 100 radnika iz samog sela, ali i okoline.     Posle loše privatizacije, firma je zapala u velike probleme da bi se, nakon jednog neuspešnog pokušaja spašavanja preko unapred pripremljenog plana reorganizacije, krajem marta našla u stečaju. Ni […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    OVO JE STVARNO BISER: HAJDUČIJA U PREDUZEĆU „BISER“ IZ KUMANA!

    KUMANE – Preduzeće „Biser“ iz Kumana nekada je izrađivalo proizvode za kućnu hemiju i zapošljavalo i do 100 radnika iz samog sela, ali i okoline.

     

    biser kumane

     

    Posle loše privatizacije, firma je zapala u velike probleme da bi se, nakon jednog neuspešnog pokušaja spašavanja preko unapred pripremljenog plana reorganizacije, krajem marta našla u stečaju. Ni prvo ni poslednje preduzeće koje tako završava, da u ovom slučaju pravna i svaka druga situacija nije toliko komplikovana da bi se moglo reći da se stečajna upravnica Ružica Mikloš susrela sa pravom hajdučijom.

     

    Prema izveštaju koji je Mikloš predala Privrednom sudu, vlasnici preduzeća su povezana lica „Marko“ DOO iz Novog Sada i „Marko Biser“ iz Kumana, ali i mnogo malih vlasnika koji ukupno imaju ispod jedan odsto akcija. U jednom trenutku izvršni poverilac „Bisera“ – „Inter hemikal“ iz Beograda, preuzeo je upravljanje preduzećem, ali novopostavljeni direktor Dragan Jović nikada nije uspeo da preuzme dokumentaciju od svog prethodnika Žarka Novakovića. Do dokumentacije nije uspela da dođe ni Mikloš jer finansijski izveštaj za 2016. godinu nije predat Agenciji za privredne registre.

     

    Stečajna upravnica je pokušala da zaštiti imovinu za koju ne zna da li je pod hipotekom, a ako jeste, da li je hipoteka stavljena u skladu sa zakonom, i to promenom brava na svim objektima „Bisera“. Brave su promenjene 7. aprila, a kad je došla na popis, Ružica Mikloš imala je šta da vidi: bile su razvaljene, katanci poskidani, a vrata izvaljena. Da li je nešto nestalo, to se nikad možda neće ni ustanoviti, jer nema ni inventarnih lista.

     

    Kako nema para, nema mogućnosti ni da se anagažuje bilo kakva čuvarska služba.

     

    U preduzeću je na dan stečaja bilo zaposleno jedno lice – bivši direktor Žarko Novaković. Njemu je otkaz poslat poštom.

     

    Kako će se ovaj stečaj voditi, sada je teško reći. Finansijski izveštaji koji nisu predati, nepostojanje inventarnih lista, ne zna se ko kome i koliko duguje i ko koliko od koga potražuje, kao ni šta je čije. „Biser“ inače ima, ili je imao, nekoliko pogona i građevinske parcele u samom centru Kumana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija