• OVO JE BAŠ ČUDNO: Firma dobila 800.000 evra a nikada nije ni postojala!

    Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o likvidaciji preduzeća za proizvodnju i trgovinu „Minel Lux“ iz Vojvode Stepe, u opštini Nova Crnja. Ni prva ni poslednja likvidacija, ali ova zavređuje pažnju. Ovo preduzeće, naime, Vojvoda Stepu nije ni videlo, a po svemu sudeći, nikada nije ni mislilo da je vidi.   Osnovano kao „Kale […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    OVO JE BAŠ ČUDNO: Firma dobila 800.000 evra a nikada nije ni postojala!

    Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o likvidaciji preduzeća za proizvodnju i trgovinu „Minel Lux“ iz Vojvode Stepe, u opštini Nova Crnja. Ni prva ni poslednja likvidacija, ali ova zavređuje pažnju. Ovo preduzeće, naime, Vojvoda Stepu nije ni videlo, a po svemu sudeći, nikada nije ni mislilo da je vidi.

     

    Osnovano kao „Kale auto“ Beograd 2008, tri godine kasnije je promenilo osnivača i sedište. Beogradsko sedište promešteno je u Vojvoda Stepu kako bi iskoristilo povoljna sredstva koja je nerazvijenim područjima davao Fond za razvoj Vojvodine. Preduzeće je registrovano da se bavi proizvodnjom opreme za povezivanje žica i kablova.

     

    I od Fonda, odnosno Srpske banke, ovo preduzeće koje nikad u Vojvodi Stepi praktično nije ni postojalo, dobilo je 800.000 evra. Za taj novac kupljena je poslovna zgrada u Novom Sadu, u ulici Petra Kočića 15.

     

    I osnivači su uglavnom iz Novog Sada – Darinka Marković iz Sremske Kamenice sa 31 odsto, Tripo Marković i Maksim Vojnović iz Novog Sada sa po 10 odsto i Darko Marković iz BiH sa 49 odsto kapitala.

     

    Proizvodnje u Vojvodi Stepi nikad nije bilo. Ali, ni poslovanja, opreme, zaposlenih, pečata, ni poslovne dokumentacije. Preduzeće je u blokadi 1.097 dana na iznos od 205.860.993 dinara.

     

    Zahtev za stečaj podnela je Agencija za osiguranje depozita kom je „Minel Lux“ ostao dužan 89,1 milion dinara. Kako je konstatovano da nema odakle da se naplati, Agencija je pristala na likvidaciju.

     

    Iako je stečajni postupak trajao samo nekoliko meseci, ipak su napravljeni troškovi: sudski, oni stečajnog upravnika, knjigovodstvene agencije… Sasvim je sigurno da ih neće platiti dužnik jer nema odakle.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]