Ekonomija YSLAJDER

OVI STANOVI IZGLEDAJU FENOMENALNO, A JOŠ SU I ENERGETSKI EFIKASNI (FOTO)

ZRENJANIN – Stambena zgrada „Bioleketrik“, u ulici Đure Jakišića u Zrenjaninu, pred samim je završetkom. Budući stanari polako se useljavaju, a još nekoliko neprodatih stanova uskoro će naći kupce. Ono što je karakteristično za ovog investitora i stambene zgrade koje gradi jeste visoka energetska efikasnost, što znači da će računi za grejanje i hlađenje biti neuporedivo manji.

Dragan Božjak u jednom od novih stanova
Dragan Božjak u jednom od novih stanova

– Stanovi u ovoj zgradi imaju podno grejanje i grejanje će koštati od 23 do 30 dinara po kvadratu. Grejanje se plaća po potrošnji jer svaki stan ima svoj kalorimetar, što je velika pogodnost, pošto kad se u stanu ne boravi grejanje se i ne plaća. Na godišnjem nivou u ovoj zgradi računi za grejanje biće manji četiri do pet puta nego u onima gde se greje standardnim energentima – objašnjava za portal zrenjaninski.com investitor i direktor „Bioelektrika“ Dragan Božjak, koji je, inače, prvi u Zrenjaninu uveo sistem grejanja sa toplotnim pumpama, u zgradi koju je izgradio 2011. godine.

bozjak-stanovi

Po rečima Božjaka, iskustva sa prethodnim zgradama su odlična. Na objektu u ulici Toše Jovanovića svaki stan ima svoju toplotnu pumpu i osim podnog, ima i zidno grejanje i hlađenje, a tamo su računi još manji.

– No, u toj zgradi svaki stan ima svoju toplotnu pumpu. Ovde je malo drugačije, ali će računi svakako biti mnogo manji nego u nekim drugim zgradama. Potrošnja se, inače, obračunava po utrošenim impuslima – dodaje Božjak i napominje da veliki doprinos uštedi energije daju i dobra izolacija, kvalitetno urađena fasada i stolarija.

bozjak-stanovi

Oni koji danas kupuju stanove, napominje naš sagovornik, sve više znaju o energetskoj efikasnosti i to ih poprilično opredeljuje kod odabira stambenih objekata.

„Bioelektrik“ je, inače, već počeo sa gradnjom jednog manjeg stambenog objekta u Toše Jovanovića gde su svi stanovi unapred prodati. Do proleća Božjak očekuje da dobije građevinsku dozvolu za stambeno – poslovni objekat u ulici Koče Kolarova.

– Objekat je projektovala arhitekta Mila Pećanac, planiram da radovi počnu do leta naredne godine, a da se zgrada useli 2018. godine. Unapred je prodato 14 stanova u zgradi koja će ukupno imati 32 stana razaličite kvadrature – naglašava Božjak.

bozjak-stanovi

Podeli članak
sinovoz
FAM