Ekonomija YSLAJDER

OVAKO IZGLEDA JEDNA FIRMA NAKON NEUSPELE PRIVATIZACIJE

ZRENJANIN – Iako već skoro godinu dana vlasnik objekta bivše štamparije „Budućnost“, novosadski „Stilos“, pokušava da izda u zakup 3.615 kvadrata poslovnog prostora i oko 6,5 hiljada kvadrata korisnog prostora, objekat, koji inače spada u kulturnu i graditeljsku baštinu grada, i dalje propada.

Nakon stečaja, odnosno neuspele privatizacije državnog preduzeća „Budućnost“, od 2012. godine, dve spojene kuće u nizu iz 19. veka, prepuštene su propadanju. Atraktivna parcela nekadašnje štamparije, koja se proteže do obale Begeja, do daljnjeg ostaje neuređen i zapušten prostor grada.

U jednoj od ove dve kuće je krajem 19. veka bila pošta. Investitor je bila moćna industrijska porodica Napholcz.

Štamparija „Budućnost“ privatizovana je pre desetak godina i u čudnoj kombinaciji dva privatna vlasnika, većinskog „Stilosa“ i manjinskog, privatnog lica iz Beograda, sunovrat je počeo gotovo na startu. Ostaće zapamćeno da je desetak preostalih radnika štrajkovalo punih 10 meseci, od kraja 2011. do jeseni 2012, da bi na kraju od štrajka odustali, iako nijedan zahtev koji su uputili poslodavcu nije bio ispunjen. Tih deset meseci živeli su od paketa namirnica koje im je mesečno uručivao Socijalni savet.

Od 2012. u štampariji se ne dešava apsolutno ništa, osim što objekat u strogom centru grada rapidno propada. Kao kontakt osoba za izdavanje u zakup potpuno ruiniranog objekta naveden je Bogdan Jovetić, izvršni direktor „Stilosa“, ali se na telefon koji stoji niko ne javlja.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.