• OSOBE STARIJE OD PEDESET GODINA TEŠKO DOLAZE DO POSLA

    ZRENJANIN – Udruženje građana „Zona pozitivnih promena“ je u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina organizovalo javnu tribinu, u okviru projekta pod nazivom „Socijalna ekonomija, 50 plus“, koji je finansijski podržan od strane Grada Zrenjanina.     Organizator ovog skupa, koji već nekoliko godina unazad javno zagovara socijalnu ekonomiju i osnivanje socijalnih preduzeća, vrlo je zadovoljan […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    OSOBE STARIJE OD PEDESET GODINA TEŠKO DOLAZE DO POSLA

    ZRENJANIN – Udruženje građana „Zona pozitivnih promena“ je u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina organizovalo javnu tribinu, u okviru projekta pod nazivom „Socijalna ekonomija, 50 plus“, koji je finansijski podržan od strane Grada Zrenjanina.

     

     

    Organizator ovog skupa, koji već nekoliko godina unazad javno zagovara socijalnu ekonomiju i osnivanje socijalnih preduzeća, vrlo je zadovoljan odzivom učesnika i slušalaca.

     

    – S druge strane, zabrinuti smo jer je ovo samo pokazatelj da problem nezaposlenosti, ne samo u kategoriji lica starijih od pedeset godina, na koju smo ukazali projektom, nego uopšte, i dalje postoji u našoj sredini. U pomenutoj kategoriji, prema zvaničnim podacima dobijenim od zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, na dan 31. oktobar, 2.127 osoba starijih od pedeset godina nalazilo se na evidenciji nezaposlenih. Sama ta činjenica mora da nam bude motiv da ne odustanemo od zalaganja da se uspostavi model socijalne ekonomije, putem kojeg bi se pružila šansa otvaranja radnih mesta, kako za ovu populaciju tako i za druge teže zapošljive kategorije – ističe Laslo Tot iz „Zone pozitivnih promena“.

     

    Predavači na tribini održanoj u Kulturnom centru bili su eminentni stručnjaci iz oblasti  zapošljavanja, kao i iz finansijskog sektora. Na samoj tribini je ukazano na problematiku uređenosti ovakvog načina privređivanja i nedostatak zakonskog okvira, kao i potpuno odsustvo institucije ili tela koji bi bili posebno odgovorni za koordinaciju sektora socijalne ekonomije u celini.

     

    – Isto tako, kao nedostatak ističemo još uvek nedovoljno razvijenu svest o važnosti uloge koju socijalna ekonomija treba da ima u društvenom razvoju i ekonomskom oporavku, a samim tim i u borbi protiv nezaposlenosti, smanjenja siromaštva i društvene isključenosti. Na tribini su doneti neki zaključci, između ostalog da je neophodno ukazivati na hitnost donošenja zakonske regulative, potrebu stvaranja i razvoja podsticajnog okruženja za podršku socijalnoj ekonomiji na lokalu, i formiranja socijalno – ekonomskog foruma, sa zadatkom pružanja pomoći zainteresovanima za pokretanje socijalnog preduzetništva – ističe Tot.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija