• Oglašena prodaja imovine fabrike „Radijator“ vredna dve milijarde dinara

    Stečajni upravnik fabrike „Radijator“ Miloš Borovčanin oglasio je prodaju imovine nekada uspešne zrenjaninske livnice metodom javnog nadmetanja. Procenjena vrednost imovine koja je ponuđena na prodaju iznosi nešto više od dve milijarde dinara, a prodaje se po upola manjoj početnoj ceni.   Predmet prodaje je nepokretna imovina koja se nalazi u Zrenjaninu. U pitanju je fabrika […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Oglašena prodaja imovine fabrike „Radijator“ vredna dve milijarde dinara

    Stečajni upravnik fabrike „Radijator“ Miloš Borovčanin oglasio je prodaju imovine nekada uspešne zrenjaninske livnice metodom javnog nadmetanja. Procenjena vrednost imovine koja je ponuđena na prodaju iznosi nešto više od dve milijarde dinara, a prodaje se po upola manjoj početnoj ceni.

     

    Predmet prodaje je nepokretna imovina koja se nalazi u Zrenjaninu. U pitanju je fabrika za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva sa pratećim objektima i infrastrukturom (ukupno 22 objekta), u Beogradskoj ulici. Fabrika se nalazi na gradskom građevinskom zemljištu ukupne površine 229.808 kvadratnih metara.

     

    Na spisku imovine koja se prodaje nalazi se i stambeni prostor u ulici Slobodana Bursaća 2, kao i građevinsko zemljište u Požeškoj ulici, površine 5.068 kvadrata. Prodaje se i pokretna imovina fabrike „Radijator“, odnosno postrojenja, oprema i zalihe.

     

    Javno nadmetanje će se održati 11. marta, u podne, u prostorijama upravne zgrade preduzeća „Termoelektro“ u Beogradu.

     

    Pročitajte još: Nastavlja se deoba novca od prodaje imovine preduzeća „Banat seme“

     

    Rešenjem Privrednog suda u Beogradu, stečaj u „Radijatoru“ je otvoren 8. februara 2017. godine. Oni koji nisu pomno pratili dešavanja oko nekada veoma uspešne livnice pitaće se zbog čega se stečaj vodi pred beogradskim sudom, ako je reč o fabrici iz Zrenjanina. To je zato što je sedište „Radijatora“, odlukom vlasnika, posle više decenija poslovanja u gradu na obalama Begeja, premešteno iz Zrenjanina u Beograd.

     

    Podsetimo, „Radijator” je osnovan daleke 1932. godine, kao prva fabrika kotlova i radijatora u Jugoslaviji. Ubrzo je proizvodni asortiman dopunjen proizvodnjom rebrastih cevi kućišta elektromotora i liva za opštu upotrebu. Uvođenjem poluautomatske linije za kalupovanje i osavremenjavanjem tehnološkog procesa znatno je povećan obim proizvodnje. Prednost proizvoda „Radijatora“ u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača dugo vremena bila je u standardno visokom kvalitetu i dugotrajnosti proizvoda. Garancija je iznosila čak do 30 godina.

     

    radijator
    U pogonima „Radijatora“ je 2012. godine izbio požar

     

    U požaru koji je izbio u pogonima livnice „Radijator“ pričinjena velika materijalna šteta

     

    Većinski vlasnik livnice je 2007. godine postao konzorcijum hrvatskih firmi, predvođenih bjelovarskom „Ljevaonicom“. Činilo se da će livnica, u najvećoj meri izvozno orjentisana i okrenuta ka tržištu Evropske unije, uspešno poslovati, u šta je nadu ulila i najava menadžmenta da će biti uposleno 200 novih radnika. Međutim, „Radijator“ su sustigli ozbiljni poslovni problemi. Kao jedan od razloga zbog kojih je fabrika zapala u poslovne probleme, tadašnji generalni direktor Nedeljko Grubeša je naveo veliki požar u avgustu 2012. godine, koji je izbio u topionici, kada je pričinjena velika materijalna šteta.

     

    U međuvremenu je proizvodne pogone zakupila beogradska firma „Nodular“, ali ni ova priča nije imala srećan kraj. Zakupac se nedugo zatim povukao iz fabrike, a radnici su ostali na ulici.

     

    Pročitajte još: Turski investitor izrazio spremnost da obnovi proizvodnju lekova

     

    Za to vreme nezaštićena imovina „Radijatora“ našla se i na meti lopova. Kako je svojevremeno saopštilo Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu, tri osobe su okrivljene da su pokrale firmu „Radijator“. Tužilaštvo je navelo da su okrivljeni u periodu od 17. do 19. januara 2017. godine, iz fabričkog kruga AD „Radijator“, odnosno iz magacina materijala i rezervnih delova, ukrali robu ukupne vrednosti 216.240 dinara. Oni su, naime, oduzeli i prisvojili 47 bakarnih šipki, 138 bakarnih flahova i 40 kilograma otpadnog bakra.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija