• Održana javna rasprava o uticaju na životnu sredinu fabrike „Linglong“

    U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je održana javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu kineske Fabrike guma „Linglong Tire“.   U sali je, u skladu sa epidemiološkim merama, bilo prisutno 30 učesnika rasprave, uključujući i predstavnike Grada i investitora.   U holu Gradske kuće i ispred, u isto vreme […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Održana javna rasprava o uticaju na životnu sredinu fabrike „Linglong“

    U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je održana javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu kineske Fabrike guma „Linglong Tire“.

     

    U sali je, u skladu sa epidemiološkim merama, bilo prisutno 30 učesnika rasprave, uključujući i predstavnike Grada i investitora.

     

    U holu Gradske kuće i ispred, u isto vreme se okupila grupa od pedesetak građana, koji su želeli da učestvuju u javnoj raspravi. To im, međutim, nije omogućeno zbog epidemioloških mera koje su na snazi.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin po stepenu razvijenosti u drugoj grupi lokalnih samouprava

     

    U jednom momentu pojavili su se i pripadnici policije. Oni su upozorili prisutne da su mere o ograničenom broju prisutnih u zatvorenom prostoru i dalje na snazi.

     

    Iz Gradske uprave Zrenjanin zainteresovanima su ponudili da raspravi prisustvuju po grupama, naizmenično se smenjujući. To je po završetku prve javne rasprave i učinjeno, ali nisu svi prisutni prihvatili tu ponudu.

     

    Podsetimo, proizvodne pogone za proizvodnju pneumatika, sa pratećom infrastrukturom, gradi kineska kompanija „Linglong“. Pogone gradi u Industrijskoj zoni „Jugoistok“, na placu od 97 hektara. Studiju je, inače, radila kompanija „Enecta“ iz Beograda. Studija je urađena radi markiranja potencijalnih uticaja na životnu sredinu i određivanja potrebnih mera zaštite.

     

    javna rasprava o fabrici linglong

     

    Građanski aktivisti sumnjaju u „Linglong“

     

    U analitičkom delu navodi se da su uticaji koji se mogu javiti u toku izgradnje pogona mali i kratkotrajnog karaktera. Pretežno se odnose na uticaje na kvalitet vazduha. Potvrđeno je i da će tokom realizacije projekta biti emisije čvrstih, gasovitih i tečnih otpadnih materija, kao i buke, vibracija i zračenja određenog stepena.

     

    Pri tome se ne očekuju značajniji uticaji na životnu sredinu, od ispuštanja produkata sagorevanja u atmosferu. Postignute koncetracije biće značajno niže od propisanih graničnih vrednosti, tvrdi se u studiji. Dodaje se da će eventualni uticaj iz proizvodnih pogona na kvalitet vazduha biti praktično eliminisan.

     

    Naglašeno je i da će za tehnološke otpadne vode biti obezbeđen adekvatan tretman pre ispuštanja u mrežu gradske kanalizacije, Uticaj projekta na režim i kvalitet voda svodi se na minimum, navodi se u dokumentu. Ni buka od procesne opreme neće biti od značaja. Autori studije mišljenja su da proizvodni objekti neće dovesti do ugrožavanja životne sredine na području.

     

    Građanski aktivisti, s druge strane, danima su pozivali građane i medije da učestvuju u javnoj raspravi, tvrdeći da fabrika može imati štetan uticaj na životnu sredinu, i to na vazduh, vodu i zemljište. Prigovarano je i što se fabrika gradi u blizini Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“, kao i da Zrenjanin nema dovoljno resursa za sprečavanje ekoloških incidenata i požara…

     

    Jedan broj građana, koji nije prisustvovao javnoj raspravi zbog epidemioloških ograničenja, podneo je zahtev u pisanoj formi da se današnja javna rasprava poništi.

     

    javna rasprava o fabrici linglong

     

    Oglasila se i Gradska uprava

     

    Povodom današnjih događaja oglasila se i Gradska uprava Zrenjanin.

     

    „U skladu sa Uredbom i merama za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa, koju je donela Vlada Republike Srbije, u zatvorenom prostoru, u kome je predviđeno da se održi ova rasprava, nije moglo da bude više od 30 ljudi. Gradska uprava i njeni zaposleni su predočili svim zainteresovanim licima da će morati da ulaze u grupama. Rečeno im je da će rasprava trajati dovoljno dugo kako bi svi mogli da saslušaju i postave pitanja“, navodi se u saopštenju.

     

    Iz lokalne samouprave poručuju da nikakve opstrukcije od strane Gradske uprave nije bilo.

     

    „Bila je samo molba da se svi pridržavamo mera koje nas obavezuju. Pripadnici službe obezbeđenja Gradske uprave su u više navrata zainteresovanim građanima saopštavali da će svi dobiti priliku da uđu u salu. Smatramo da su svi koji su želeli da učestvuju to mogli i da učine. Takođe, Gradska uprava će svim građanima i udruženjima, koji su pisanim putem poslali pitanja vezana za ovu studiju, poslati odgovore“, dodaje se u saopštenju.

     

    javna rasprava o fabrici linglong

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Po broju komentara na ova tekst je očigledno koliko su zrenjaninci zainteresovani za zdravu životnu sredinu. Nama je sve dobro – TAKO NAM I TREBA!!!

    2. Javna rasprava o tome N I J E održana. Poslali smo primedbe, bili, uverili se, prijavili odgovorne za kršenje propisa, videli neposredno, neki snimali i u realnom vremenu slali snimke u svet. Nemojte prenositi zvanične interpretacije, jer su providne laži i ne mora da se prenosi baš uvek šta o svemu tome smatra Gradska uprava – naročito kad masno zaobilazi istinu!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Grad