Ekonomija YSLAJDER

ODLUKA O PRODAJI BRODOGRADILIŠTA „BEGEJ“ U STEČAJU, ODLOŽENA NA NEKOLIKO DANA

ZRENJANIN – Odluka o prodaji zrenjaninskog brodogradilišta „Begej“, za koje je beogradska firma „Rubikon šiping kompani“ D.O.O.  ponudila 21 milion dinara, odložena je radi kosultacija članova odbora poverilaca sa svojim bazama.

Otvaranje ponude za kupovinu
Otvaranje ponude za kupovinu

Prodaju neposrednom pogodbom, uz javno prikupljanje ponuda, u krugu brodogradilišta sprovodila je komisija na čijem čelu je bila Jelica Vukolić, stečajna upravnica Brodogradilišta „Begej“ iz Zrenjanina a procenjena cena za prodaju nekretnina u vlasništvu brodogradilišta bila je 631,4 miliona dinara. Jedini ponuđač bila je beogradska firma „Rubikon šiping kompani“ D.O.O. koja je ponudila 21 milion dinara, čak devet miliona manje i od položenog depozita za učešće u kupovini. Predmet prodaje bile su nekretnine u Zrenjaninu, površine 83.000 kvadratnih metara, i nekretnine iza Stajićeva, na površini od preko milion kvadrata, kao i deo pokretnih stvari.

Kako je ponuda bila daleko manja od početno utvrđene cene o njoj je morao da se izjasni Odbor poverilaca, ali je odluka odložena do konsultacija članova odbora poverilaca sa pravnim licima koja oni zastupaju. Nova sednica Odbora poverilaca biće održana u roku od najduže 15 dana.

-Bio je jedan ponuđač, koji je dostavio ponudu nižu od 50 posto od procenjene vrednosti, što je iniciralo da o tome odlučuje Odbor poverilaca. Oni će odluku doneti u roku od 15 dana, a ako ne prihvate ponudu biće zakazana nova prodaja – kaže stečajna upravnica Jelica Vukolić, uz napomenu da se oprema nije prodavala, jer je to predmet sudskog spora sa prethodnim kupcem brodogradilišta.

Brodogradilišta „Begej“
Brodogradilišta „Begej“

Među poveriocima brodogradilišta, koje je u stečaju od decembra 2012. godine, su Vojvođanska banka, Poreska uprava, Direkcija za izgradnju grada Zrenjanina…U odboru poverilaca je i predstavnik radnika Srđan Jovanović, koji je u brodogradilištu radio 15 godina.

-Cena koja nam je danas ponuđena nije velika, ali ni brodogradilište nije u dobrom stanju i potrebna su velika ulaganja za ponovno pokretanje proizvodnje. Ovo je bila nekada renomirana firma za gradnju brodova po principu „ključ u ruke“, koja se dokazala i na domaćem i na stranom tržištu. Sada je stanje teško, stečaj je već četiri godine, pogoni i fabrički krug su prazni a na šinama je ostao napola završen brod – kaže Jovanović.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM