• Odbor poverilaca „Žitoprodukta“ odbio predlog zakupca o investiciji

    Stečaj u zrenjaninskom preduzeću „Žitoprodukt“ traje već tri godine, a kako stvari stoje, nema ni naznaka da bi se uskoro nešto moglo promeniti. U svom poslednjem kvartalnom izveštaju, stečajni upravnik Dušan Lazić je obavestio Privredni sud o situaciji u mlinu.   – Zakupac, firma „Don Don“, tražio je pomoć od Odbora poverilaca oko jedne veće […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Odbor poverilaca „Žitoprodukta“ odbio predlog zakupca o investiciji

    Stečaj u zrenjaninskom preduzeću „Žitoprodukt“ traje već tri godine, a kako stvari stoje, nema ni naznaka da bi se uskoro nešto moglo promeniti. U svom poslednjem kvartalnom izveštaju, stečajni upravnik Dušan Lazić je obavestio Privredni sud o situaciji u mlinu.

     

    – Zakupac, firma „Don Don“, tražio je pomoć od Odbora poverilaca oko jedne veće investicije. Reč je o ugradnji specijalnog sita u mlinu, koji bi smanjio proizvodnju otpada, a povećao proizvodnju finog brašna. Investicija je vredna oko 120.000 evra. Odbor poverilaca to nije odobrio, pa je inicijativa prosleđena Skupštini poverilaca na odlučivanje – kaže Lazić za portal zrenjaninski.com.

     

    Lazić dodaje da je najveći problem to što je i dalje na snazi rešenje Višeg suda u Beogradu o zabrani bilo kakve finansijske operacije u „Žitoproduktu“, pa i njegova eventualna prodaja, sve dok se ne reši imovinski status ovog preduzeća.

     

    „Žitoprodukt“ je privremeno oduzet Đorđu Božiću, koji je postao vlasnik preduzeća u privatizacionom postupku još 2010. godine. Izrečena mu je zabrana upravljanja fabrikom nakon što je protiv njega pokrenut krivični postupak 2007. godine.

     

    Nije poznata sudbina ni jednog ni drugog postupka, s tim što je Božić prilikom otvaranja stečaja januara 2016. izjavio da, posle podnošenja krivične prijave protiv njega 2007. godine, još nije započet ni pretkrivični postupak. Od 2010. se kao privremeni vlasnik vodi Direkcija za imovinu Republike Srbije.

     

    Dugogodišnji zakupac, firma „Don Don“, izrazila je želju da postane i vlasnik „Žitoprodukta“ ali to u ovim okolnostima nije moguće.

     

    Najveći poverioci „Žitoprodukta“ su, pre svih banke, i to OTP banka i Banka Intesa.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]