Ekonomija YSLAJDER

OD STARE TEKSTILNE INDUSTRIJE U GRADU NIJE OSTALO NIŠTA

Fabrika šešira "Begej"
Fabrika šešira

ZRENJANIN – Od  stare tekstilne industrije u Zrenjaninu, koje se sada sećaju samo sredovečni i stariji Zrenjaninci, više nije ostalo ništa. Nova, u daleko manjem obimu, polako se formira, ali je sasvim sigurno da nikada više Zrenjanin neće biti centar tekstilne industrije kao što je to nekad bio.

Fabrika šešira

A istorija tekstilne industrije u Zrenjaninu starija je od jednog veka.

Čuvena fabrika tepiha osnovana je daleke 1894. godine i u svom istorijatu imala je uspone i padove. Od padova se u toku sto godina oporavljala, ali od poslednjeg, privatizacionog – teško.

Zanimljivo je da na sajtu VBT doo – to je sadašnji naziv fabrike tepiha “Proleter” – i dalje stoji da novi vlasnik, inače Rus Vladimir Antonov, ima u planu tkanje tepiha visokog kvaliteta, ali u malim serijama. Tepisi od 2006. godine, i pored najave Antonova, nisu izašli. Veliki prostor u predgrađu Zrenjanina, od oko 25.000 kvadrata, izdaje se u zakup, i u radionicama i pogonima se nešto i proizvodi, ali to nisu tepisi.

Ni šeširi se ne prave u pogonima fabrike šešira “Begej”. Fabriku u bankrotu kupio je Novosađanin Miloš Kovačević, odnosno firma “Telix”. Prostor se takođe izdaje, a prema nezvaničnim informacijama, u jednom delu sada se izrađuje obuća ili delovi za nju.

Na prostoru bivše fabrike trikotaže “Zita” sada je kineski tržni centar, u bivšoj “Slogi” takođe, a slična sudbina zadesila je i “Midere”.

Fabrika čarapa “Udarnik”je u stečaju osam godina, a stečajni postupak, odnosno likvidacija, nije okončan samo zato što se u procesu restitucije javio bivši vlasnik jednog dela nekretnine, pa je likvidacija stopirana dok se prvo ne reše imovinski odnosi.

Ni u “Slavici” se odavno ne šiju jorgani – zgradu je pre desetak godina kupila kompanija Mileta Dragića.

U grad su, sa prvim talasom stranih investitora, stigli italijanski tekstilci “Modital” (“Pompea”) i “Fulgar”, ali kao sasvim drugačija tekstilna industrija od one koju smo poznavali. Još po koje malo preduzeće koje pravi čarape ili dečju garderobu i to bi bilo sve od tekstila u gradu u kom je nekad u ovoj grani industrije radilo nekoliko hiljada radnika.

Podeli članak
sinovoz
FAM