• Objavljeni pokrajinski javni pozivi za podsticanje zapošljavanja

    Raspisani su javni pozivi, odnosno konkursi u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja za 2019. godinu. Javne pozive i konkurse raspisao je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.   Raspisana su tri javna poziva/konkursa. U pitanju je konkurs za program za samozapošljavanje, novo zapošljavanje  i za javne radove. Javni […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Objavljeni pokrajinski javni pozivi za podsticanje zapošljavanja

    Raspisani su javni pozivi, odnosno konkursi u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja za 2019. godinu. Javne pozive i konkurse raspisao je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

     

    Raspisana su tri javna poziva/konkursa. U pitanju je konkurs za program za samozapošljavanje, novo zapošljavanje  i za javne radove. Javni pozivi za programe samozapošljavanja i novog zapošljavanja oročeni su do 3. maja. Rok za apliciranje za javne radove je 27. april.

     

    Po programu za samozapošljavanje, licima opredeljenim za pokretanje privatnog biznisa za novoregistrovane delatnosti odobrava se subvencija. Programom se posebno stimuliše samozapošljavanje nezaposlenih visokoškolaca. Nezaposlenim licima sa najmanje visokim obrazovanjem (na studijama ostvarenih najmanje 240 ESPB bodova), odobrava se subvencija u iznosu od 512.000 dinara, za otvaranje, na primer advokatskih ili IT-kancelarija, lekarskih ordinacija, inženjerskih, arhitektonskih ili projektnih biroa, i slično. Za sve ostale kategorije nezaposlenih predviđena je subvencija za samozapošljavanje od 325.000 dinara. Lice koje registruje delatnost uz podršku programa za samozapošljavanje dužno je da delatnost obavlja najmanje 12 meseci i redovno uplaćuje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje godinu dana.

     

    Subvencija u iznosu od 182.500 dinara odobrava se za otvaranje novih radnih mesta poslodavcima sa područja AP Vojvodine koji pripadaju privatnom sektoru. Poslodavci mogu na ovaj način da zaposle do 10 lica sa evidencije nezaposlenih. Subvencija se koristi za troškove zapošljavanja nezaposlenih, ili za uplatu poreza i doprinosa za 12 meseci ugovorne obaveze.

     

    Projekti javnih radova traju do četiri meseca

     

    Za javne radove, kao meru zapošljavanja, pravo učešća na javnom konkursu imaju udruženja koja imaju status pravnog lica. Projekti javnih radova traju do četiri meseca. Oblasti u kojima se sprovode su: socijalne i humanitarne delatnosti, održavanje i obnavljanje javne infrastrukture, održavanje i zaštita životne sredine i prirode i kultura i turistička delatnost. Na javnim radovima radnici  su angažovani po ugovoru o privremeno – povremenim poslovima. Njihova mesečna prinadležnost je do 22.000 dinara.

     

    Javni pozivi i konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam su objavljeni na sajtovima Sekretarijata i Nacionalne službe za zapošljavanje. Tekstovi javnih poziva/konkursa sadrže informacije o datom programu, visini iznosa sredstava, uslovima učešća, pravima i obavezama korisnika programa, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev za učešće, i drugo.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija