• Novi namet za vlasnike fotokopirnica, oni traže odgovore na neka pitanja

    Vlasnici fotokopirnica i fotografskih radnji održaće u utorak, 21. avgusta, s početkom u 13 časova, sastanak u prostorijama Opšteg udruženja preduzetnika Zrenjanin, a na dnevnom redu će se naći samo jedna tačka – novi namet za preduzetnike.   Naime, oni su odnedavno u obavezi da plaćaju naknade organizacijama za ostvarivanje kolektivnih autorskih prava, a to su […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Novi namet za vlasnike fotokopirnica, oni traže odgovore na neka pitanja

    Vlasnici fotokopirnica i fotografskih radnji održaće u utorak, 21. avgusta, s početkom u 13 časova, sastanak u prostorijama Opšteg udruženja preduzetnika Zrenjanin, a na dnevnom redu će se naći samo jedna tačka – novi namet za preduzetnike.

     

    Naime, oni su odnedavno u obavezi da plaćaju naknade organizacijama za ostvarivanje kolektivnih autorskih prava, a to su Organizacija fotografskih autora (OFA) i Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava (OORP), koje se odnose na fotokopiranje knjiga i ostalih autorskih dela.

     

    – Kriterijumi po kojima se određuje visina naknade jesu broj fotokopir aparata koje poseduje jedna radnja, kao i njena udaljenost od školskih ustanova. Što je radnja bliža školi ili fakultetu, to je naknada veća. Tako se naknada kreće od 1.090 dinara na mesečnom nivou po aparatu, koliko ja lično treba da platim, do 2.290 dinara za radnje koje su udaljene manje od 500 metara od školskih ustanova – izjavila je za portal zrenjaninski.com Ljiljana Belić, iz Foto studija AS1.

     

    Po njenim rečima, vlasnici fotokopirnica i fotografskih radnji iz Zrenjanina su se organizovali kako bi zajedno došli do informacija koje se tiču ovog nameta, odnosno gde završava novac koji se od njih uzima i kakva su njihova prava.

     

    – Od samog starta je sve nekorektno, jer je popisivanje fotokopir aparata sprovedeno anonimno, bez znanja vlasnika, pa su popisivani i pokvareni uređaji – naglasila je Belić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija