• NIŽE KAMATE – VEĆE INTERESOVANJE ZA REFINANSIRANJE STAMBENIH KREDITA

    Za portal zrenjaninski.com govori Biljana Popović, specijalista za upravljanje proizvodima u Sosijete ženeral banci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Biljana Popović
    Biljana Popović

    Kamatne stope na istorijskom minimumu, evropska međubankarska stopa (Euribor) u negativnoj zoni i blagi pad cena nekretnina na tržištu, utiču na rast tražnje za stambenim kreditima. Povoljniji uslovi kreditiranja, međutim, motivišu i građane koji su se pre nekoliko godina zadužili po višim kamatnim stopama da sada razmišljaju o refinansiranju stambenih kredita.

    – Pitanje refinansiranja stambenih kredita naročito se aktuelizovalo u poslednja dva meseca, budući da su prethodnih godina kamatne stope bile ujednačene kod svih banaka. Banke su sada korigovale kamatne stope i one su atraktivnije za klijente koji žele da uzmu stambeni kredit – kaže za portal zrenjaninski.com Biljana Popović, specijalista za upravljanje proizvodima u Sosijete ženeral banci.

    Poređenja radi, kamatne stope su pale za oko jedan procenat, pa su se u martu ove godine kretale između 3,45 do 3,95 plus šestomesečni Euribor. U istom periodu prošle godine, kamate su iznosile između 4,25 i 4,75 plus šestomesečni Euribor.

    – Sosijete ženeral banka jeste zabeležila rast u tražnji za kreditima za refinansiranje kredita drugih banka i sve više klijenata podnose zahtev za refinansiranje kredita koji su odobreni u drugim banakama – precizira Popović.

    Ona objašnjava da je dokumentacija neophodna za refinansiranje gotovo ista kao i u slučaju odobravanja stambenog kredita – potvrda o zaposlenju i visini primanja, potvrda druge banke o ostatku duga i izjava o nameri da će hipoteka biti izbrisana nakon uplate novca banke koja kredit refinansira.

    Dodatak potrebnoj dokumentaciji je potvrda o preostalom dugu koji klijent ima po odobrenom kreditu u drugoj banci.

    Popović savetuje da klijenti, pre nego što se odluče da refinansiraju kredit, treba da imaju u vidu i proviziju koja se naplaćuje prilikom zatvaranja kredita u drugoj banci.

    – Troškovi nisu zanemarljivi, postupak odobravanja je nešto duži ali građanima koji primete znatnu razliku u kamatnim stopama od trenutka odobrenja kredita do danas, svakako bi refinansiranje moglo biti isplativo – zaključuje Popović i napominje da je u Sosijete ženeral banci u toku specijalna akcija za stambene kredite, kredite za renoviranje i refinansiranje stambenih kredita drugih banka, sa nižim kamatnim stopama, učešćem od 20 odsto i rokom otplate do 25 godina.

    Dodatne informacije o uslovima za odobrenje stambenih kredita građani će moći da dobiju na Sajmu nekretnina u Zrenjaninu, u hotelu „Vojvodina“, 29. juna gde će se, pored zainteresovanih za stambene kredite i kupaca nekretnina, okupiti i svi učesnici u procesu realizacije stambenih kredita.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija