• NEPOTREBNE ADMINISTRATIVNE OBAVEZE: Iznajmljuju skladišta da bi čuvali stare fiskalne račune!

    Gomila izbledele hartije predstavlja arhivu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NEPOTREBNE ADMINISTRATIVNE OBAVEZE: Iznajmljuju skladišta da bi čuvali stare fiskalne račune!

    ZRENJANIN – Načine, rokove i obavezu čuvanja poslovne dokumentacije preduzeća u Srbiji reguliše čak 13 zakona. Iako je Skupština Srbije u okviru seče propisa ukinula na desetine nepotrebnih administrativnih obaveza preduzeća, i ono što je preostalo umnogome zagorčava život privrednika i preduzetnika.

    fiskalni-racuni

    – U obavezi smo da fiskalnu traku čuvamo tri godine – kaže Goran Kovačević, direktor „Gomeksa“. – Mi smo morali da iznajmimo jedno skladište od 800 kvadrata u kojem čuvamo samo fiskalne trake koje apsolutno ničemu ne služe, jer nisu čitljive već posle nekoliko meseci. Čuvanje fiskalnih traka je ne samo apsurdno nego i skupo. No, to nije jedini apsurd. Sud i dan danas priznaje originalnu dokumentaciju samo u papirnom obliku. Da li možete da zamislite koliko je to papira za kompaniju kao što je naša, dodaje Kovačević.

    Čuvanje fiskalnih traka još je veći problem za manje preduzetnike.

    – Mi dnevno izdamo u proseku 400 fiskalnih računa i sad zamislite kolika je to količina papira za čuvanje – kaže Ivan Urošević, direktor „Pan gasa“. – Niti imamo prostor za odlaganje, niti to ima smisla. Gomila izbledele hartije, kaže Urošević.

    – Mi smo se kao „Zrenjaninski poslovni krug“ uporno bavili ovom temom, ali zasad nismo puno uspeli – dodaje Dragan Vidaković, bivši predsednik ZREPOK-a i direktor „Impela“. – Ako kažem da moja firma ima 32 prodajna objekta, a da se u svakom od njih dnevno izda u proseku 500 fiskalnih računa, onda vam je jasno o čemu govorim. Posle godinu dana čuvanja na fiskalnim trakama se ništa ne vidi, a mi moramo da je čuvamo još naredne dve godine. Pritom je poreska služba direktno uvezana sa našim fiskalnim kasama, i zaista ne vidim potrebu čuvanja papira, dodaje Vidaković.

    NALED je u svojoj „Sivoj knjizi“, čiji je cilj da smanji nepotrebno administriranje, čuvanje fiskalnih traka čak tri godine naveo kao nepotrebno i zatražio da se rok smanji na godinu dana. Inicijativa stoji, a da li će se i kad ona naći na odlučivanju, ne zna se.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]