Ekonomija

NEPOTREBNE ADMINISTRATIVNE OBAVEZE: Iznajmljuju skladišta da bi čuvali stare fiskalne račune!

Pogoni italijanske kompanije “Pompea”

ZRENJANIN – Načine, rokove i obavezu čuvanja poslovne dokumentacije preduzeća u Srbiji reguliše čak 13 zakona. Iako je Skupština Srbije u okviru seče propisa ukinula na desetine nepotrebnih administrativnih obaveza preduzeća, i ono što je preostalo umnogome zagorčava život privrednika i preduzetnika.

fiskalni-racuni

– U obavezi smo da fiskalnu traku čuvamo tri godine – kaže Goran Kovačević, direktor „Gomeksa“. – Mi smo morali da iznajmimo jedno skladište od 800 kvadrata u kojem čuvamo samo fiskalne trake koje apsolutno ničemu ne služe, jer nisu čitljive već posle nekoliko meseci. Čuvanje fiskalnih traka je ne samo apsurdno nego i skupo. No, to nije jedini apsurd. Sud i dan danas priznaje originalnu dokumentaciju samo u papirnom obliku. Da li možete da zamislite koliko je to papira za kompaniju kao što je naša, dodaje Kovačević.

Čuvanje fiskalnih traka još je veći problem za manje preduzetnike.

– Mi dnevno izdamo u proseku 400 fiskalnih računa i sad zamislite kolika je to količina papira za čuvanje – kaže Ivan Urošević, direktor „Pan gasa“. – Niti imamo prostor za odlaganje, niti to ima smisla. Gomila izbledele hartije, kaže Urošević.

– Mi smo se kao „Zrenjaninski poslovni krug“ uporno bavili ovom temom, ali zasad nismo puno uspeli – dodaje Dragan Vidaković, bivši predsednik ZREPOK-a i direktor „Impela“. – Ako kažem da moja firma ima 32 prodajna objekta, a da se u svakom od njih dnevno izda u proseku 500 fiskalnih računa, onda vam je jasno o čemu govorim. Posle godinu dana čuvanja na fiskalnim trakama se ništa ne vidi, a mi moramo da je čuvamo još naredne dve godine. Pritom je poreska služba direktno uvezana sa našim fiskalnim kasama, i zaista ne vidim potrebu čuvanja papira, dodaje Vidaković.

NALED je u svojoj „Sivoj knjizi“, čiji je cilj da smanji nepotrebno administriranje, čuvanje fiskalnih traka čak tri godine naveo kao nepotrebno i zatražio da se rok smanji na godinu dana. Inicijativa stoji, a da li će se i kad ona naći na odlučivanju, ne zna se.

Podeli članak
Tagovi

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM