Ekonomija

NAPUŠTENI POGONI ZA NOVE ULAGAČE

ZRENJANIN – Iako se najviše investitora koji su poslednjih godina stigli u Zrenjanin odlučilo da svoje pogone grade na „zelenom polju“ (grinfild), ipak ima i onih stranih i domaćih koji su rešili da svoj biznis počnu u postojećem poslovnom ili proizvodnom prostoru. U tu svrhu nadležni u gradu u svakom trenutku raspolažu informacijama o slobodnim kapacitetima u nekadašnjim proizvodnim i poslovnim gigantima.

Štamparija "Budućnost"
Štamparija „Budućnost“

Sa možda najviše slobodnog prostora raspolaže bivša fabrika tepiha „Proleter“, koju je iz stečaja kupio ruski biznismen Vladimir Antonov. Nekadašnja fabrika bila je na velikom prostoru i iako je u međuvremenu jedan deo izdat, i dalje se oglašava kao slobodno 35.000 kvadrata hala i više od 10.000 kvadrata placa.

Prazni pogoni ostali su u „Minelu“, koji je u stečaju, u „Miderima“, Termici…Prazan prostor izdaje se i u Zemljoradničkoj zadruzi „4. oktobar“ iz Banatskog Dvora, ali i u lazarevačkoj klanici. Zanimljivo je da se odnedavno na spisku za izdavanje prostora našla i bivša štamparija „Budućnost“. Reč je o prostoru od više od 3.500 kvadrata. Istina je da je ovaj prostor veoma zapušten, ali je moguće da se uz neka ulaganja i organizuje proizvodnja ili već nešto drugo u sada napuštenim pogonima.

Prema nekim računicama u gradu postoji oko 55.000 kvadrata slobodnog proizvodnog i magacinskog prostora. Problem je, međutim, što se kod braunfild investicija najčešće ispostavi da nisu rešeni imovinsko – pravni odnosi, u mnogima zbog neplaćanja računa nema ni struje, ni vode, ni gasa, pa kad potencijalni zakupac ili investitor sve stavi na papir, gradnja novih pogona, pa makar i na zelenoj travi, ispostavi se kao mnogo jeftinija varijanta.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.