• Najveći izvoznici „Drekslmajer“, „Pompea“ i „Dijamant“

    Roba plasirana u Nemačku i Italiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Za prva tri meseca ove godine ostvaren je obim spoljnotrgovinske robne razmene srednjobanatskog regiona u iznosu od skoro 128 miliona evra, što u odnosu na ostvareni nivo robne razmene u istom  periodu 2014. čini povećanje od svega 0,1 odsto, saopšteno je iz zrenjaninske Regionalne privredne komore.

    Pogoni italijanske kompanije "Pompea"
    Pogoni italijanske kompanije „Pompea“

    Podaci te ustanove su pokazali da taj obim razmene učestvuje u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmene Srbije sa 1,93 odsto, a u odnosu na Vojvodinu sa 6,43 odsto.

    Privreda srednjobanatskog regiona izvezla je na strana tržišta proizvode u vrednosti od 56 miliona evra, dok je u martu ostvaren uvoz u iznosu od 71 milion evra.

    U Regionalnoj privrednoj komori su istakli da je izvoz privrede našeg regiona u martu bio za 19,7 odsto manji od ostvarenog u istom periodu prethodne godine, dok je uvoz  povećan za 24,4 odsto u odnosu na nivo ostvaren u martu prošle godine.                                                                                   

    Statistika je pokazala i da je znatno izraženiji pad izvoza i značajan rast uvoza doveo do ostvarenja deficita u spoljnotrgovinskoj razmeni u iznosu od 15 miliona evra.

    Najveći izvoznici u martu su bili „Drekslmajer“, „Pompea“ i „Dijamant“, koji su ujedno bili i najveći uvoznici. Shodno tome, zemlje u koje se najviše izvozilo su Nemačka, Italija, ali i Egipat, a najviše smo uvozili iz Nemačke, Italije i Rumunije.

    Posmatrano po opštinama, najveći obim spoljnotrgovinske razmene u martu ostvaren je u Zrenjaninu i to u iznosu od 110 miliona evra, odnosno 86 odsto od ukupno realizovanog obima regiona.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija