• NAJČEŠĆE POPODNE ZATICALI NEPRIJAVLJENE RADNIKE!

    ZRENJANIN – Suzbijanje sive ekonomije i kontrola poslodavaca u pogledu neprijavljivanja radnika, bili su jedna od ključnih aktivnosti inspekcijskih službi u Srednjobanatskom upravnom okrugu u ovoj godini, kaže načelnica Okruga Snežana Vučurević.     O ulozi republičkih inspekcija u borbi protiv sive ekonomije danas je bilo reči na tematskoj konferenciji za novinare, kojoj su, osim načelnice, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NAJČEŠĆE POPODNE ZATICALI NEPRIJAVLJENE RADNIKE!

    ZRENJANIN – Suzbijanje sive ekonomije i kontrola poslodavaca u pogledu neprijavljivanja radnika, bili su jedna od ključnih aktivnosti inspekcijskih službi u Srednjobanatskom upravnom okrugu u ovoj godini, kaže načelnica Okruga Snežana Vučurević.

     

    neprijavljene radnike

     

    O ulozi republičkih inspekcija u borbi protiv sive ekonomije danas je bilo reči na tematskoj konferenciji za novinare, kojoj su, osim načelnice, prisustvovali načelnica Odeljenja tržišne inspekcije u Zrenjaninu Jasminka Rakić, koordinatorka Odseka inspekcije rada Katica Racić, kao i načelnik ovdašnje Policijske uprave Bojan Marković.

     

    – Rezultati republičkih inspekcija za Srednjobanatski upravni okrug, inspekcije rada i tržišne inspekcije, u borbi protiv sive ekonomije su dobri, kao i saradnja sa Policijskom upravom u Zrenjaninu. U daljim aktivnostima treba još više raditi na transparentnosti rada i rezultata u ovoj oblasti, kao i na većem uključivanju građana i podizanju njihove svesti o važnosti ovog problema – naglasila je Vučurević, podsećajući da je borba protiv sive ekonomije strateški prioritet Vlade Republike Srbije, koja je 2017. i 2018. godinu proglasila za godine borbe protiv sive ekonomije.

     

    Koordinatorka Odseka inspekcije rada Katica Racić istakla je da pet lokalnih samouprava u srednjem Banatu „pokriva“ samo pet inspektora rada, a da je pri tom jedan na bolovanju.

     

    – U ovoj godini obavili smo 1.070 redovnih, vanrednih i kontrolnih inspekcijskih nadzora, a pored toga smo radili i pojačani inspekcijski nadzor u mnogim opštinama i gradovima van teritorije okruga. Zatekli smo 574 lica bez ugovora o radu, a u kasnijem postupku sa 546 lica je zaključen radni odnos. Bilo je i 13 intervencija kod neregistrovanih privrednih subjekata. Naša inspekcija, inače, radi i popodne i noću, a najviše neprijavljenih radnika zatičemo popodne, uglavnom u ugostiteljskim objektima, prodavnicama, pekarama – saopštila je Racić, uz napomenu da je ova inspekcija, u saradnji sa saobraćajnom inspekcijom, radila i kontrolu taksista.

     

    Načelnica Odeljenja tržišne inspekcije Jasminka Rakić istakla je da je u ovoj godini rađeno najviše kontrola po prijavama građana i u vezi sa privremenim odjavama iz Agencije za privredne registre.

     

    – Ukupno je, za jedanaest meseci, urađeno 295 kontrola na suzbijanju sive ekonomije, a doneta su 23 rešenja o nalaganju upisa u registar, ili o zabrani obavljanja delatnosti – kaže Rakić, uz opasku da očekuje još veće učešće građana u borbi protiv sive ekonomije.

     

    O saradnji sa inspekcijskim službama govorio je načelnik Policijske uprave Bojan Marković, saopštavajući podatke o zaplenama robe koja je zatečena u nelegalnom prometu.

     

    – U više desetina zaplena oduzeto je preko 14.000 boksova cigareta, 800 kilograma duvana, 2.400 kilograma mesa i oko 300 litara alkoholnih pića, a ukupna vrednost oduzete robe je preko 20 miliona dinara – obelodanio je Marković.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija