• „Naftagas montaža“ je bila jedna od najmoćnijih firmi, a evo gde je sad

    Stečajna upravnica firme „Naftagas montaža“ Jelica Vukolić pokušaće još jednom, metodom neposredne pogodbe, da proda preostalu imovinu ovog nekada uglednog zrenjaninskog preduzeća.   Na prodaju su ponuđeni upravna zgrada, objekat sa restoranom i oprema. Procenjena vrednost imovine koja je predmet prodaje iznosi 170.739.717 dinara.   Ovo nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na bilo koji […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Naftagas montaža“ je bila jedna od najmoćnijih firmi, a evo gde je sad

    Stečajna upravnica firme „Naftagas montaža“ Jelica Vukolić pokušaće još jednom, metodom neposredne pogodbe, da proda preostalu imovinu ovog nekada uglednog zrenjaninskog preduzeća.

     

    Na prodaju su ponuđeni upravna zgrada, objekat sa restoranom i oprema. Procenjena vrednost imovine koja je predmet prodaje iznosi 170.739.717 dinara.

     

    Ovo nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na bilo koji drugi način obavezujuća, ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude. Ipak, stečajni upravnik je dužan da ako najviša dostavljena ponuda iznosi manje od 50 odsto procenjene vrednosti, pre prihvatanja takve ponude zatraži saglasnost odbora poverilaca. Pravo na učešće imaju sva pravna i fizička lica.

     

    Rok za dostavu ponuda je 2. decembar. Dostavljene ponude razmatraće se odmah po prijemu.

     

    „Naftagas montaža“ otišla u stečaj pre devet godina

     

    Stečajni postupak u „Naftagas montaži“ otvoren je još u junu 2010. godine. Nekada jedna od najmoćnijih zrenjaninskih firmi sledila je primer brojnih privrednih giganata u gradu koji su propali tokom tranzicije sprovedene na srpski način.

     

    „Naftagas montaža“ je bila najveća domaća firma za proizvodnju i montažu magistralnih gasovoda. Zrenjaninski montažeri su izgradili oko osam hiljada kilometara magistralnih gasovoda i naftovoda u zemlji i inostranstvu. Međutim, uspešno poslovanje je dovedeno u pitanje još pre tridesetak godina. Tada su počeli sukobi između radnika i rukovodstva zbog plata, dnevnica i drugih problema.

     

    Pročitajte još: Privredni sud otvorio stečaj u još jednoj zrenjaninskoj firmi

     

    Usledile su učestale smene direktora, prekidi rada i štrajkovi. Sve to je kulminiralo lošim poslovnim rezultatima i gomilanjem dugova. Poverioci su u međuvremenu „počistili“ mašinski park i fabrički krug, u kome danas nema nijedne teške mašine niti uređaja za montažu cevovoda. Pored poslovnih partnera, firmu su napustili i njeni radnici.

     

    Govorilo se da je „Naftagas montaža“ jedno od retkih preduzeća čija su potraživanja bila veća od dugova, zbog sudskog spora sa beogradskom „Smederevkom“. Posle desetogodišnjeg suđenja sa tim akcionarskim društvom, zrenjaninsko preduzeće dobilo je 2001. godine spor vredan oko šest miliona tadašnjih nemačkih maraka. Ali, iz čudnih razloga, nije uspelo da ga naplati.

     

    Početkom 2009. godine bilo je optimističnih najava da je jedno fizičko lice, čiji identitet u firmi nisu hteli da otkriju, zainteresovano da u „Naftagas montažu“ u startu uloži 200 miliona dinara. Očekivalo se da tim novcem budu namirena radnička potraživanja za proteklih šest godina. Posle toga bi, navodno, usledila revitalizacija firme. Ispalo je da se radi o „mlaćenju prazne slame“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Mnogi radnici jos uvek nisu dobili svoja potrazivanja…tako da ce slucajevi naravno zastareti….

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]