• NA POMOLU NEKOLIKO NOVIH VELIKIH INVESTICIJA

    ZRENJANIN – Krajem decembra prošle godine na evidenciji zrenjaninske službe Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je oko 16.500 građana srednjeg Banata, saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare direktorka ovdašnje filijale NSZ Tatjana Mijatović. Posmatrano po lokalnim samoupravama, u Zrenjaninu je bilo oko 8.000 nezaposlenih, u Novom Bečeju oko 2.500, Žitištu 2.300, Sečnju 2.000, a […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NA POMOLU NEKOLIKO NOVIH VELIKIH INVESTICIJA

    ZRENJANIN – Krajem decembra prošle godine na evidenciji zrenjaninske službe Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je oko 16.500 građana srednjeg Banata, saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare direktorka ovdašnje filijale NSZ Tatjana Mijatović.

    Tatjana Mijatović i Čedomir Janjić

    Posmatrano po lokalnim samoupravama, u Zrenjaninu je bilo oko 8.000 nezaposlenih, u Novom Bečeju oko 2.500, Žitištu 2.300, Sečnju 2.000, a u Novoj Crnji oko 1.650 osoba bez zaposlenja.

    – Najviše nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom ili bez nje, a zatim slede lica sa trećim stepenom stručne spreme. Kada je reč o starosti, na evidenciji se nalazi najviše onih između 50 i 54 godine – istakla je Mijatović.

    Ona je napomenula da je prošle godine osam poslodavaca u srednjobanatskom regionu iskazalo viškove nezaposlenih, pre svega livnica „Cimos“ iz Sečnja. Među onima koji su otpuštali radnike su i „Agroživ“ iz Žitišta, „Dijamant agrar“, zrenjaninski Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, kao i preduzeće „Beohemija – Inhem“, koje je otišlo u stečaj.

    – Nacionalna služba za zapošljavanje je u 2016. sprovodila aktivne mere zapošljavanja  kroz koje je prošao veoma veliki broj nezaposlenih lica, pogotovo mladih. Očekujemo da efekti ovih mera budu posebno vidljivi u narednom periodu – istakla je Mijatović i dodala da su lane 94 osobe pokrenule sopstveni biznis.

    Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji se takođe obratio medijima, podsetio je da je više puta govorio da je nezaposlenost najveći problem, ne samo u ovom gradu, nego i u celoj Srbiji.

    – Oko 8.000 nezaposlenih u Zrenjaninu nije mali broj i zbog toga se lokalna samouprava na raznorazne načine trudi da ga smanji. Prošle godine smo izdvojili deset miliona dinara za programe stručne prakse, a nastavljamo da promovišemo Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje – napomenuo je Janjić.

    On je otkrio da je Grad u poodmaklim pregovorima sa nekoliko novih investitora zainteresovaih za ulaganja u ovdašnjim industrijskim zonama.

    – Ove godine nas očekuje nekoliko velikih investicija, pre svega u oblasti poljoprivrede, što za sobom povlači otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje naših sugrađana. U nastojanjima da smanjimo nezaposlenost očekujemo i pomoć vlada Vojvodine i Srbije, kao i Ministarstva privrede – zaključio je gradonačelnik Janjić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Prodavanje magle i nove stare laži se nastavljaju. Zašto G.Janjić ne imenuje te nove velike investicije već prosipa samo izmišljotine i on i njegova vlada sačinjena od velikih stručnjaka na čelu sa Goranom. Njima je zaista divno i krasno na vlasti, plata ide i lova samo puni džepove beogradskoj mafiji i parazitima.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]