Ekonomija

KUVAR MEĐU NAJTRAŽENIJIM ZANIMANJIMA U ZRENJANINU!

ZRENJANIN – Ko danas u Zrenjaninu ima diplomu kuvara, može da bira gde će da radi. Kuvare već duže vreme u ovom gradu traže restorani i fast fudovi, a pre nekoliko dana je i Vojska Srbije objavila oglas za potrebe Garnizona u Zrenjaninu. Slično je i sa mesarima.

 

kuvar

 

Da su ova dva zanimanja među najtraženijima u gradu na Begeju, potvrđuju i podaci zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Poslodavci su u prethodnom periodu najviše tražili i vozače različitih kategorija, prodavce, uključujući i agente i menadžere prodaje. Jagma je i za građevinskim radnicima, molerima, fasaderima i gipsarima.

 

Nije tajna da čitave građevinske ekipe napuštaju domaće firme i sreću traže u inostranstvu. Traže se jednako i šivači, proizvodni radnici, ugostiteljski radnici i radnici obezbeđenja.

 

Radnici ovih struka se traže iz godine u godinu sve više, a istovremeno odeljenja takvih profila u srednjim školama ne mogu da upišu dovoljan broj učenika. Naravno, za neka od zanimanja moguće je prekvalifikovati se, ali kako portal zrenjaninski.com saznaje u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, prekvalifikacije nisu rađene.

 

U zrenjaninskoj filijali se zato realizuju obuke, i to za potrebe tržišta rada i obuke za potrebe poznatog poslodavca. Tako u novembru počinju tri obuke za osobe sa invaliditetom – informatička obuka, obuka za pomoćnog kuvara i obuka za pedikira-manikira – kaže za naš portal portparolka Nacionalne službe za zapošljavanje – filijale u Zrenjaninu Aleksandra Štrbac.

 

I još jedna zanimljivost – strani poslodavci ne obraćaju se za pomoć Nacionalnoj službi za zapošljavanje kad zapošljavaju radnike. Pronalaze ih sami, a sami ih i obučavaju.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz