• Kozmetički saloni su ono što preduzetnice najčešće otvaraju

    Advokatske kancelarije, frizerski i kozmetički saloni, knjigovodstvene agencije i konsalting usluge najčešće su delatnosti firmi koje otvaraju preduzetnice, korisnice stručne i finansijske podrške u okviru programa za samozapošljavanje na području srednjeg Banata.   Kako su inicijalna ulaganja za pokretanje biznisa u sektoru pružanja usluga manja nego u proizvodnim, među firmama otvorenim uz podršku programa za […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kozmetički saloni su ono što preduzetnice najčešće otvaraju

    Advokatske kancelarije, frizerski i kozmetički saloni, knjigovodstvene agencije i konsalting usluge najčešće su delatnosti firmi koje otvaraju preduzetnice, korisnice stručne i finansijske podrške u okviru programa za samozapošljavanje na području srednjeg Banata.

     

    Kako su inicijalna ulaganja za pokretanje biznisa u sektoru pružanja usluga manja nego u proizvodnim, među firmama otvorenim uz podršku programa za samozapošljavanje dominiraju uslužne firme. Subvencija, koja je prošle godine po republičkom konkursu za samozapošljavanje bila od 180.000 do 220.000 dinara, a po pokrajinskom od 250.000 do 300.000 dinara, uglavnom je dovoljna za pokretanje posla.

     

    – Novootvoreni kozmetički saloni nude i određeni broj dodatnih usluga nege lepote. Već pri izradi biznis plana preduzetnice uzimaju u obzir da je u konkurentskoj borbi nužno da ponude neku komparativnu prednost. Obično je to, u zavisnosti od toga za šta su dodatno osposobljene, profesionalna šminka, masaža, solarijum i slično. Industrija lepote nameće nove trendove, lansira nove proizvode i u oblasti opreme i u oblasti preparata i postupaka nege. Saloni šire spektar ponude u nastojanju da zadrže postojeće i privuku nove klijente – objašnjava savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Štrbac.

     

    Salon registrovan na kućnoj adresi

     

    Lociran u centru Novog Bečeja, sa kompletnom ponudom usluga za negu lepote, kozmetički salon „Lily Line“, prepoznatljiv je i konkurentan na lokalnom tržištu. Jula 2017. godine salon je otvorila Ildika Guljaš. Pri kupovini kompletne opreme za salon, pored subvencije od 182.000 dinara po javnom pozivu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, finansijsku pomoć imala je i od porodice. Salon je registrovan na kućnoj adresi, a poslovni prostor je u dvorištu porodične kuće.

     

    Ildika je po zanimanju kozmetički tehničar. Pet godina je radila u struci u Americi, a isto toliko u jednom kozmetičkom salonu u Novom Sadu. Po povratku u rodni Novi Bečej, rešila je da otvori svoj kozmetički salon. Pored višegodišnjeg iskustva u struci, kompetentnost u poslu unapredila je i pohađanjem nekoliko kurseva. Bili su to kursevi za profesionalnu šminku, masažu, depilaciju, manikir-pedikir…

     

    – Zadovoljna sam kako posao napreduje. Pomoć države, pre svega finansijsku, nama početnicima zaista smatram iskorakom. Mislim da bi privatnih firmi bilo mnogo više da nije straha kod ljudi. Reč je o strahu kako će se platiti doprinosi, porezi i ostala davanja poslodavaca – ističe Ildika.

     

    Kozmetički salon

     

    Na obuci za kozmetičare „ispekla zanat“

     

    Kozmetički salon „Suzana“ iz Zrenjanina radi od 2013. godine. Vlasnica salona Suzana Gut ističe kako su je programi Filijale za zapošljavanje Zrenjanin, u kojima je učestvovala, podstakli da donese odluku da započne privatan biznis. Naime, 2012. se uključila u obuku za kozmetičare, na kojoj je „ispekla zanat“, odnosno stekla znanja i veštine dovoljne za obavljanje samostalne delatnosti.

     

    – Obuka je te 2012. godine trajala celo leto, od maja do septembra. I već sledeće godine sam konkurisala za sredstva za samozapošljavanje i registrovala salon – ističe Suzana.

     

    Prethodni poslovi bili su joj u trgovini, i to u jednoj parfimeriji, a najduže u prodavnici sportske opreme.

     

    Salon je otvoren na kućnoj adresi. Deo prizemlja porodične kuće adaptirala je u prostran, moderan, u duhu minimalizma uređen salon. Pruža usluge pedikira-manikira, depilacije, tretmane lica i profesionalne šminke.

     

    – Preduzetništvo iziskuje dosta odricanja, ali je za održivost i u poslu i u ovoj branši važna upornost, vera u sebe, pohađanje edukacija i korišćenje kvalitetnih materijala – dodaje Suzana Gut,  majka troje dece školskog uzrasta.

     

    Kozmetički salon

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]