• KOMPANIJA „MICROSOFT“ DOLAZI U NAŠ GRAD

    ZRENJANIN – Povodom završetka projekta „IT rešenje za zaposlenje“ danas je u Gradskoj kući u Zrenjaninu održana konferencija za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati ovog uspešnog poduhvata, koji realizuje Grad Zrenjanin u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno – ekonomski razvoj – Banat i Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina. Ovaj projekat, inače, finansiralo je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KOMPANIJA „MICROSOFT“ DOLAZI U NAŠ GRAD

    ZRENJANIN  Povodom završetka projekta „IT rešenje za zaposlenje“ danas je u Gradskoj kući u Zrenjaninu održana konferencija za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati ovog uspešnog poduhvata, koji realizuje Grad Zrenjanin u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno – ekonomski razvoj – Banat i Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina.

    Ovaj projekat, inače, finansiralo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, u okviru javnog konkursa za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou.

    – Projekat je započet pre šest meseci, javnim pozivom za obuku kandidata mlađih od 30 godina, a na prvi konkurs javilo se 150 kandidata. Testiranjem je broj sveden na 115, pa 50 najboljih koji su završili obuke za Linux administratore, Javu i C# programske jezike. Oni su trenutno u postupku nove selekcije, gde će u kompanijama možda pronaći posao za koji su se obučavali – kaže menadžer projekta Zdravko Stojanov.

    On napominje da je Ministarstvo projekat pomoglo sa 2,5 miliona dinara a Grad Zrenjanin je pomogao sa pola miliona. Ovo je drugi projekat iz IT-ija koji Grad Zrenjanin realizuje, a na osnovu prvog je 40 mladih našlo posao u IT sektoru i drugim branšama, napominje Stojanov, uz opasku da je cilj ovakvih projekata da mladi programeri ostaju u svom gradu.

    Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić naglasio je da je grad zahvaljujući ovakvim projektima uspeo da privuče IT kompanije da posluju u Zrenjaninu.

    – Imamo najavu otvaranja i novih, ali moramo više da poradimo na logistici i obezbeđivanju kadrova. Oko ideje okupili smo ove godine i ZREPOK, više škola, Fakultet „Mihajlo Pupin“ i Visoku školu i svi zajedno smo formirali grupu za razvoj IT-ija, a efekte ćemo videti u narednom periodu – rekao je Radišić.

    On je najavio da će uz već postojeće kompanije, uskoro u Zrenjanin doći i „Microsoft“, sa kojim grad planira širi sporazum o saradnji.

    – U poslednje vreme svedoci smo da Vlada prepoznaje IT kao jedan od mogućih sektora koji mogu predstavljati osnov za razvoj srpske privrede. Ovo nama posebno imponuje jer realizujemo već drugi projekat iz te branše – naglasio je Radišić, izražavajući nadu da će 50 mladih koji su uspešno završili obuku naći posao u kompanijama „Levi 9“ i „Vega IT“ koje posluju u Zrenjaninu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]