• KO SPREČAVA PRODAJU „LUKSOLA“: Česi hoće ovde da proizvode liftove

    Portal zrenjaninski.com ekskluzivno otkriva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    ZRENJANIN – Ozbiljna ponuda češkog investitora da kupi pogone nekadašnje uspešne zrenjaninske firme „Luksol“, koja sada tavori u stečaju, već mesecima je bez odgovora, i stečajnog upravnika i Odbora poverilaca.

    Sedište fabrike "Luksol"
    Sedište fabrike „Luksol“

    Investitor, koji je u Zrenjaninu u maju već osnovao firmu „Vimislicki liftovi“, i za direktora postavio Zrenjaninca Miroslava Vereša, polako gubi strpljenje. A Vereš, direktor firme koja ima nameru da u „Luksolovim“ pogonima krene proizvodnju liftova, našao se u neprilici, jer je mnogo truda uložio da bi renomiranu češku firmu privoleo da investira u Zrenjanin.

    – Proveo sam 17 godina na radu u Češkoj, a sada sav trud ulažem da neke biznismene iz te zemlje,  moje dobre prijatelje, privolim da ulože u Zrenjanin i Srbiju. I kada sam uspeo da ih ubedim u takav poduhvat, ovde u gradu na Begeju nailazimo na prepreke. Po meni ključna kočnica je stečajni upravnik Milan Nićetin, koji se ne izjašnjava o našoj ponudi za kupovinu „Luksola“, koja je poslata još krajem maja. Bio sam prinuđen da sam kontaktiram poverioce iz Komercijalne i Razvojne banke, kao i Ministarstvo finansija – tvrdi Vereš.

    On napominje da bi češka firma u prvoj fazi angažovala preko 100 radnika na proizvodnji liftova, ali je spremna i da uoži u nastavak proizvodnje dela hemijskog programa „Luksola“, koji je još prepoznatljiv kod kupaca. Ipak, taj deo još nije u potpunosti definisan.

    – Ključno je da postoji konkretna ponuda za kupovinu fabrike, jer je ulagač zainteresovan za braunfild investiciju, i da o njoj poverioci trebaju da se što pre izjasne. Gubimo vreme i strpljenje. A dolazak ovog investitora bio bi samo početak, sprema je još jedna češka kompanija da krene daleko veće ulaganje. Ali, ako se ne uklone barijere, teško da neko može doći – napominje Vereš, i apeluje da se ubrza procedura oko „Luksola“.

    – Svima su nam puna usta priče o stranim investitorima, a u praksi se oni susreću sa gomilom problema. Te ljude odbijamo na nepriličan način – upozorava Vereš.

    I načelnik Srednjobanatskog okrug Dušan Šijan, kojem se Vereš obraćao, potvrđuje da je imao kontakata sa češkim investitorom i da je sve učinio da pomogne, ali ipak nije uspeo da stvari pokrene sa mrtve tačke.

    Stečajni upravnik „Luksola“ Milan Nićetin potvrdio je da je češka firma „Vimislicki liftovi“ zainteresovana za kupovinu ovog zrenjaninskog preduzeća. No, kako je ponuda manja od pedeset odsto procenjene vrednosti, o njoj se mora izjasniti Odbor poverilaca.

    – „Vislimicki liftovi“ u svom pismu o namerama izrazili su želju da kupe „Luksol“. Pismo sam prosledio članovima odbora pre mesec dana i sada ostaje da izjasne, prihvataju li ponudu ili ne. To je zakonska procedura u ovakvim slučajevima – kaže Nićetin.

    Ovo je šesti pokušaj prodaje nekad ugledne zrenjaninske fabrike. Ozbiljinih zainteresovanih kupaca do sada nije bilo. Poslednji put ponudu je dostavila šabačka firma „Piramida“, ali ju je zbog niske cene Odbor poverilaca odbio.

    „Luksol“ je u stečaju od 2011. godine posle poništene privatizacije. Za vreme trajanja stečaja, u pogonima se ipak odvija proizvodnja u zakupu, a radno je angažovano 40 radnika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]