• KAKO USPEŠNO RAZVIJATI ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO

    Tekst pred vama treba prvenstveno da posluži kao informacija koje su to mogućnosti finansiranja, dobijanja bespovratnih sredstava ili koji su to postojeći krediti za žene preduzetnice koje pokreću ili žele da razviju sopstveni biznis.     Zašto smo se opredelili da sa sajta MOJE FAKTURE prenesemo tekst o ženskom preduzetništvu i o mogućnostima njegovog finansiranja? […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KAKO USPEŠNO RAZVIJATI ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO

    Tekst pred vama treba prvenstveno da posluži kao informacija koje su to mogućnosti finansiranja, dobijanja bespovratnih sredstava ili koji su to postojeći krediti za žene preduzetnice koje pokreću ili žele da razviju sopstveni biznis.

     

    preduzetništvo

     

    Zašto smo se opredelili da sa sajta MOJE FAKTURE prenesemo tekst o ženskom preduzetništvu i o mogućnostima njegovog finansiranja?

     

    Razlog je vrlo jednostavan. Problem sa položajem žena u odnosu na muškarca u društvu je i dalje udaljen od osnovne premise ravnopravnosti polova u savremenom demokratskom društvu. U svakodnevnom životu mnogi muškarci pa i delom žene, nisu svesni ovog problema. Živimo u sredini u kojoj je i dalje dominatan patrijarhalni model. Žene ovde obavljaju poslove za koje nisu plaćene jednako kao i muškarci, one su najčešće žrtve mobinga, nemaju istu mogućnost napredovanja na poslu kao muškarci, zbog brige o deci i uzimanja bolovanja da bi brinule o njima, nemaju iste šanse kao muškarci za bolju i veću zaradu. Da se razumemo, ova tema je globalna i zato se koncept ženskog preduzetništva razvija na celoj planeti. Zato i na sajtu MOJE FAKTURE žele u kontinuitetu da se bave ovom temom.

     

    Prema istraživanjima koja su za temu imale ispitivanje žena i njihovog učešća u preduzetništvu, najveće prepreke sa kojima se žene susreću su: dostupnost finansijskih sredstava, pravovremene informacije, nedostatak nekretnina ili startnog kapitala, usklađivanje preduzetničkih aktivnosti sa porodičnim obavezama. Kod žena je primetan strah od započinjanja sopstvenog biznisa i imaju manji nivo samopouzdanja za razliku od muškarca. Nedostatak raspoloživih radnih mesta, nezadovoljstvo poslom ili zaradom, uspostavljanje balansa između poslovnih i porodičnih obaveza su najčešći faktori njihovog opredeljenja da postanu preduzetnice.

     

    Oblasti u kojima žene najviše otvaraju svoj biznis je na nivou tradicionalnih zanimanja bez obzira na nivo obrazovanja. Otvaraju male radnje za pružanje usluga kojima su najbliže u svome iskustvu, kozmetičke salone, frizerske salone, male prodavnice garderobe, apoteke ili škole stranih jezika, knjigovodstvene agencije kada su u pitanju obrazovanije žene. Te oblasti su često i razlozi zbog čega ostaju u okviru mikro ili malih preduzeća koji donose manji profit. Ipak, primetno je i njihovo opredeljenje za nove i unosnije oblasti poput sektora marketinga, IT sektora, komunikacija što je, inače, trend i u svetu.

     

    Poslednjih godina primetan je trend porasta broja programa ekonomskog osnaživanja žena i programa podrške ženskom preduzetništvu. Programe pokreću i realizuju različite institucije i različite nevladine organizacije. Zato će „Moje fakture“, na stranicama svog BLOGA, pokušati da vas redovno obaveštavaju o aktuelnim pozivima. Ono što je važno da imate na umu je da su izvori finansiranja za sada malobrojni i da se nalaze pod različitim konkursima. Nekada je to nabavka opreme, nekad su to podsticajna sredstva, nekada se u uslovima konkursa dodeljuju posebni poeni ako su korisnici podsticaja žene, ako dolaze iz nerazvijenih opština, ako nemaju više od 40 godina života… Udruženja žena su takođe kategorija koja se često nalazi kao dozvoljeni aplikant, kako na domaćim konkursima, tako i u biletaralnoj pomoći neke države ili u specifičnim pozivima za evropske fondove.

     

    Dakle, bez obzira na vaš pravni status, postoje mnoge mogućnosti za dobijanje finansijskih sredstava. Za početnice u biznisu predlog je da prate konkurse koje objavljuju njihove lokalne samouprave. To nisu velika sredstva ali je to najbolji način da napišete projekat i da razumete kako funkcioniše projektno finansiranje. Sve se to ponavlja i kada aplicirate kod drugih istitucija i zato je izuzetno važno da se upoznate sa takvim načinom rada. Sve pozive u kome su korisnici žene ili žensko preduzetništvo će pratiti, pojašnjavati i objavljivati sajt Moje fakture.

     

    Na blogu Moje fakture će detaljno biti objašnjeno šta vam je potrebno da imate od dokumentacije ako želite da aplicirate na nekom konkursu, biće objavljivane informacije o kreditnim ponudama i koliko su one zaista dobre, razjašnjene sve nedoumice o dostupnosti finansijskih sredstava kao i funcionisanju na tržšitu. Možete postavljati pitanja, a Moje fakture će se potruditi da za vas pronađu odgovor.

     

    Zato redovno pratite blog na sajtu MOJE FAKTURE.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]